Νοιάζομαι, Σέβομαι, Συνεργάζομαι, Συμμετέχω στις Εξελίξεις

Νοιάζομαι, Σέβομαι, Συνεργάζομαι, Συμμετέχω στις Εξελίξεις

Συμμετοχή των εκπαιδευτικών του 4ου Γυμνασίου Πετρούπολης στη δράση ΚΑ1 του προγράμματος ERASMUS+. «Μαθήματα ζωής στο σχολείο του αύριο, με στόχο τη διαμόρφωση του ενεργού πολίτη της Ευρώπης».

Όταν τον Δεκέμβριο του 2018, το 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης αποφάσισε να εμπλακεί στο πρόγραμμα ERASMUS+, KA1, Κινητικότητα Εκπαιδευτικών, η ζωή φαινόταν να κυλά φυσιολογικά, η καθημερινότητα είχε τη ρουτίνα της και οι ειδήσεις δεν ήταν γεμάτες αρνητικά στοιχεία για τη διάδοση του COVID-19 και την εξέλιξή του σε πανδημία και παγκόσμιο ζήτημα που έριξε βαριά σκιά στη δραστηριότητα ατόμων και κοινωνιών.

Η ενασχόληση με την αίτηση που απαιτούνταν και ο προσδιορισμός των δράσεων που θα επιλέγονταν, είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον για το σχολείο καθώς πρόσφερε την ευκαιρία να αναστοχαστεί η εκπαιδευτική κοινότητα πάνω στις ανάγκες και τις προοπτικές της και να στοχεύσει στη διεύρυνση των δράσεών της και το «άνοιγμα» στην ευρωπαϊκή διάσταση όσο και στον εκσυγχρονισμό των παιδαγωγικών πρακτικών που δοκιμάζονται στη σχολική πράξη.

Πρόκειται για ένα σχολείο δραστήριο και με πλούσιο παρελθόν σε ποικίλες δράσεις: Προγράμματα Πολιτιστικά, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, eTwinning (πιστοποίηση με Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας), λειτουργία δανειστικής Βιβλιοθήκης, έκδοση έντυπου και ηλεκτρονικού περιοδικού, αφιερώματα σε Παγκόσμιες Ημέρες, δράσεις ενάντια στην ενδοσχολική βία, σχολική χορωδία και ορχήστρα, εκπαιδευτικά ταξίδια στο εξωτερικό, επισκέψεις σε χώρους ενδιαφέροντος (ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, συναυλιακοί χώροι, ΚΠΕ, επιχειρήσεις), συμμετοχή στο δίκτυο OSOS για το Ανοικτό Σχολείο.

Η έγκριση της αίτησης, τον Ιούνιο του 2019, πρόσφερε ικανοποίηση και κινητοποίησε γόνιμο προβληματισμό για την εξωστρέφεια του σχολείου και τη δεκτικότητα των εκπαιδευτικών του σε καινοτόμες ιδέες.

Με εποπτεία από το Ι.Κ.Υ και χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, ο οργανισμός επέλεξε τρία δομημένα σεμινάρια, με διαφορετικές θεματικές που παρακολούθησαν πέντε εκπαιδευτικοί, σε δύο διαφορετικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, Σεβίλλη και Φλωρεντία.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με Ευρωπαίους/ες συναδέλφους τους, ν’ ανταλλάξουν εμπειρίες, προσωπικές και επαγγελματικές, να συζητήσουν για κοινά θέματα που τους/τις απασχολούν, να συγκρίνουν τα κρατικά συστήματα εκπαίδευσης και να προβληματιστούν πάνω στην ευρωπαϊκή ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές της, συνεχίζοντας ως τώρα την επαφή.

Δείτε αναλυτικά το περιεχόμενο των τριών σεμιναρίων πατώντας ΕΔΩ.

Δείτε αναλυτικά στοιχεία , πληροφορίες και υλικό για τα σεμινάρια καθώς και δυο ενδιαφέροντα ταξιδιωτικά ημερολόγια, στην ιστοσελίδα του 4ου Γυμνασίου Πετρούπολης: https://4gypeterasmuska1.etsouknaki.sites.sch.gr/

Νοιάζομαι, Σέβομαι, Συνεργάζομαι, Συμμετέχω στις Εξελίξεις