Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης: Προβολή (24/1) της ταινίας «Καφέ»

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης θα προβάλει αύριο (24/1), στις 20:00 στο Κινηματοθέατρο «Πετρούπολις», την ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη, Navid Mihandoost, «Καφέ». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο 2023. Η Λέσχη έχει -εκτός από την ταινία- εξασφαλίσει και θα προβάλει αποκλειστικά ένα ολιγόλεπτο βίντεο, με μήνυμα του σκηνοθέτη μέσα από τη φυλακή του Ιράν, όπου κρατείται, αλλά και με την αδερφή του να αφηγείται την ιστορία του Navid Mihandoost.

Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης: Προβολή (24/1) της ταινίας «Καφέ»

Λίγα λόγια για την ταινία

Ένα παροξυσμικό όνειρο αναδύεται από τα βάθη της φιλμογραφίας του Κισλόφσκι και ξυπνά τον καταδικασμένο Ιρανό σκηνοθέτη Σοχράμπ που, καθώς του απαγορεύεται να γυρίζει ταινίες, περνά τις μέρες του σε ένα συνοικιακό καφέ. Το αίτημα, ωστόσο, μιας νεαρής να παρουσιάσει την περφόρμανς της στο μαγαζί θα σημάνει νέους μπελάδες, τόσο για τον ήδη ταλαιπωρημένο του γάμο όσο και για τις τεταμένες σχέσεις του με τις αρχές που τον πιέζουν να δώσει “ζουμερές’ πληροφορίες αν θέλει να πέσει στα μαλακά.

Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης: Προβολή (24/1) της ταινίας «Καφέ»

Μέσα από μια ευφάνταστη απόπειρα αυτοβιογραφίας, ο σκηνοθέτης μάς καλεί να δοκιμάσουμε ένα νέο και αναμφίβολα ασυνήθιστο χαρμάνι του ιρανικού σινεμά, αφήνοντας μια επίγευση σαρδόνιας στηλίτευσης του βαθιά οπισθοδρομικού και ανελεύθερου καθεστώτος της πατρίδας του. Αθεράπευτα σινεφιλικό δράμα δωματίου, με επίκεντρο έναν ήρωα ζεν και ασυμβίβαστο που παραπέμπει στον Νάνι Μορέτι, και αιχμή του δόρατος το χιούμορ απέναντι σε ό,τι είναι συστημικά παράλογο.

Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης: Προβολή (24/1) της ταινίας «Καφέ»

Ιράν (2023) | Διάρκεια: 96′ | Σκηνοθεσία/Σενάριο: Navid Mihandoost | Διεύθυνση φωτογραφίας: Farhad Soleimani | Μοντάζ: Parisa Parvin Nia | Ήχος: Amirhosein Golmohamadi, Mojtaba Asadi, Amir Nakhjavan | Μουσική: Fardin Khalatbari | Ηθοποιοί: Ramin Sayar Dashti, Setareh Maleki, Mahsa Mahjoor, Mehdi Sajadifar, Masood Esmaeeli.