«Πράσινο Φως» στον Δήμο Πετρούπολης για την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)
«Πράσινο Φως» στον Δήμο Πετρούπολης για την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

 

Ο Δήμος Πετρούπολης μετά την πρόταση που υπέβαλλε με βάση το θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προχωρά στην επόμενη φάση, αυτή της υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), κατόπιν έγκρισής του με υπουργική απόφαση.
Ο Δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, κάνοντας λόγο για άλλη μία θετική εξέλιξη για την πόλη μας, τονίζοντας ότι «στο εξής δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο Πετρούπολης να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδοτήσεις μέσα από συμμετοχές σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, αλλά και να προχωρήσει στην υλοποίηση παρεμβάσεων που προάγουν τη βιώσιμη κινητικότητα και την προσβασιμότητα για όλους, με σεβασμό στο περιβάλλον». Συνεχίζοντας, αφού συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν για το ΣΒΑΚ, τόνισε «Πορευόμαστε μαζί, για να φτιάξουμε μια σύγχρονη πόλη κι αυτό φέρνει αποτελέσματα».
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σκαλιστήρας, δήλωσε: «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με τον σχεδιασμό του ΣΒΑΚ που κατάρτισε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, που έχει σαν σκοπό, τη δημιουργία ήπιων μορφών κινητικότητας και τη σύνδεση του Δήμου μας με τις υποδομές του κεντρικού συστήματος των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Αναβαθμίζοντας το περιβάλλον κινητικότητας στην πόλη, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των Δημοτών μας».
Το ΣΒΑΚ του Δήμου Πετρούπολης προβλέπει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
• Διευκόλυνση των μετακινήσεων των πεζών και των ευάλωτων μετακινούμενων (ΑμεΑ)
• Διαμόρφωση ποδηλατόδρομων και διαδρόμων οχημάτων μικροκινητικότητας
• Αύξηση των μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση δρομολογίων της υφιστάμενης Δημοτικής Συγκοινωνίας και δημιουργία νέας γραμμής
• Αποτροπή της παράνομης στάθμευσης
• Μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και ανάπλαση της 25ης Μαρτίου
• Εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) και πολιτικές προώθησης της ηλεκτροκίνησης

Ειδικότερα, το ΣΒΑΚ αποτελεί έναν καίριο στρατηγικό στόχο, για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη των υποδομών των υπηρεσιών μεταφορών και κινητικότητας, που σκοπό έχει την κάλυψη των αναγκών κινητικότητας των ανθρώπων και την μεταφορά αγαθών στον αστικό και περιαστικό ιστό, ώστε να διασφαλιστεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.