ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ “Χτίζοντας Υγιείς Σχέσεις Εφήβων”

ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ “Χτίζοντας Υγιείς Σχέσεις Εφήβων”

 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ “Χτίζοντας Υγιείς Σχέσεις Εφήβων”ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ “Χτίζοντας Υγιείς Σχέσεις Εφήβων”
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Δήμου μας και το 5ο Λύκειο Πετρούπολης, στα πλαίσια του Προγράμματος Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας στην σχολική κοινότητα, διοργανώνουν δράσεις με την μορφή βιωματικών εργαστηρίων και σεμιναρίων σε ομάδες εφήβων.
Το βιωματικό πρόγραμμα «Χτίζοντας Υγιείς σχέσεις» αποτελεί μια πρότυπη και πρωτότυπη δράση, η οποία απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου και αποτελείται από έξι (6) δομημένες συναντήσεις με τη μορφή κλειστής ομάδας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των εφήβων σε ζητήματα που σχετίζονται με τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Το πρώτο βιωματικό εργαστήριο ξεκίνησε στις 21/11/2018, ενώ τα επόμενα θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες.
Η εφηβεία αποτελεί μια κρίσιμη και μεταβατική περίοδο στη ζωή του ατόμου, καθώς το άτομο περνάει σταδιακά από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Οι ομάδες εφήβων έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους εφήβους να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, τις ικανότητές τους και πιο ώριμους τρόπους να συνδέονται με τους άλλους ανθρώπους, ενήλικες και συνομηλίκους.
Η ομάδα δημιουργεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, ασφάλειας και στήριξης, μέσα στο οποίο οι έφηβοι μπορούν να εκφραστούν πάνω σε θέματα που τους προβληματίζουν και τους απασχολούν, με λιγότερο άγχος, ενοχή και συναισθήματα ντροπής που συνήθως συνοδεύουν αυτή την ηλικία. Η ομάδα γίνεται ένας χώρος όπου ο έφηβος νιώθει αποδοχή, ταυτίζεται με τα υπόλοιπα μέλη, αναπτύσσει σχέσεις και ανταλλάσσει εμπειρίες.
Μέσα στην ομάδα οι έφηβοι ενθαρρύνονται να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματα τους, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση τους, εκτονώνεται η εσωτερική τους ένταση με δημιουργικό τρόπο, μαθαίνουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να δημιουργούν ομαλές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους και την οικογένεια τους, θέτουν στόχους, και ενημερώνονται πάνω σε θέματα που αφορούν τη βία ανάμεσα σε συνομηλίκους.
Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται μέσα από τη συζήτηση, αλλά και μέσα από βιωματικές δραστηριότητες που βοηθούν τους εφήβους να αποκτήσουν αυτογνωσία και μια πιο συνειδητή σχέση εμπιστοσύνης με τους άλλους”.
Υπεύθυνη προγράμματος: Ευσταθίου Αναργυρούλα, Κλινική Κοινωνική Λειτουργός Msc Ψυχικής Υγεία, Επιστ. Υπευθ. Συμβουλευτικού Σταθμού
Εισηγητές:
1.
Παππάς Νικόλαος, Κλινικός Κοινωνικός Λειτουργός, Εκπαιδευτής Ενηλίκων, M. Ed. Εκπαίδευση Ενηλίκων-Ε.Α.Π, Επιστημονικός συνεργάτης δικτύου «ΑΡΙΑΔΝΗ», Μονάδα Εφηβικής Υγείας (M.E.Y), 2. Βλασοπούλου Σταυρούλα, Ψυχολόγος