ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ/ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ, ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στις 27 Αυγούστου 2019, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκήρυξη με την δημοπράτηση νέου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, του 3ου στη σειρά, μέσα στην ΟΕΔΑ Φυλής, με αναθέτουσα αρχή τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Προχωρούν δηλαδή στην κατασκευή νέας χωματερής, δίπλα στην υγειονομική βόμβα της ήδη υπάρχουσας.

Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τα επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία που περιγράφουν την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει πάνω από μισό αιώνα τώρα η χωματερή. Δεν τους καίγεται καρφί για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, αδιαφορούν για την ίδια τη ζωή τους.

Καλούμε τον λαό της Πετρούπολης σε ξεσηκωμό! Ξέρουμε καλά, η ίδια η πείρα το έχει αποδείξει ότι μόνο με τον αγώνα μας, μπορούμε να τους ματαιώσουμε τα σχέδια, μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα διαρκείας που γίνεται εις βάρος της ζωής της δικής μας και των παιδιών μας.

Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε τα χειρότερα! Αυτό το έγκλημα ούτε θα το ανεχθούμε, ούτε θα το επιτρέψουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να εμπορεύονται την υγεία και την ίδια μας τη ζωή, για το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται το χώρο των απορριμάτων και να κερδοσκοπούν στις πλάτες μας, αδιαφορώντας ακόμα και για την υγεία μας, καθώς μελέτες που υπάρχουν δείχνουν την τρομακτική άνοδο εμφάνισης καρκίνου στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της Δυτικής Αττικής.

Φαίνεται ξεκάθαρα, ότι υπάρχει κεντρική συμφωνία της απερχόμενης Περιφερειάρχη κα Δούρου με τον νέο Περιφερειάρχη κ. Πατούλη, δηλαδή μεταξύ Σύριζα και Νέας Δημοκρατίας για να προχωρήσουν τόσο τραγικές εξελίξεις για την Δυτική Αθήνα, λίγες ημέρες πριν ορκιστεί η νέα Περιφερειακή Αρχή!

Η Δημοτική Αρχή Πετρούπολης καλεί όλους, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στις 2:30 μ.μ. στα γραφεία του ΕΣΔΝΑ, προκειμένου να μην ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία νέας χωματερής και ταυτόχρονα να μην δρομολογηθούν εξελίξεις, που αφορούν στη δημιουργία νέας χωματερής στο Λατομείο Μουσαμά (θα υπάρχει λεωφορείο, το οποίο θα αναχωρήσει στις 13:20 από την πλατεία “Ηρώ”).

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει αυτός ο αγώνας, να οργανωθεί η λαϊκή αντίδραση με αιτήματα:

Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων ή επέκταση υφιστάμενης στην ευρύτερη περιοχή, να ολοκληρωθεί η επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Καμία σκέψη για νέα χωματερή.

Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου, σχεδόν, των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όχι στην καύση των απορριμμάτων.

Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία

Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, η προστασία και η αναβάθμιση της ζωής μας, κάνουν επιτακτικό η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.