Πυρκαγιά στο Ποικίλο όρος - Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

ΙΣΤΟΡΙΚΟ- ΕΞΕΛΙΞΗ

 Το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 12:50 μ.μ. έγιναν εμφανή, από την πλευρά της Πετρούπολης, τα πρώτα σημάδια καπνού, από πυρκαγιά σε περιοχή του Ασπροπύργου στους πρόποδες των Δυτικών πρανών του Ποικίλου όρους.

Στον χώρο του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ υπήρχε πυροφύλακας, λόγω της κατηγορίας υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4), όπου ενημέρωσε άμεσα τον διευθυντή και τον αντιδήμαρχο. Σχεδόν ταυτόχρονα, το πλήρωμα του μικρού πυροσβεστικού οχήματος του Άλσους Αγ. Δημητρίου, αντιλήφθηκε την φωτιά κι έσπευσε άμεσα στα γήπεδα Γρηγορίου, όπου αντιλαμβάνεται ο πυροφύλακας οδηγός, λόγω της πολύχρονης ιδιότητας του ως εθελοντής πυροσβέστης, πως η φωτιά θα πάρει γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις και καλεί την Π.Υ. ζητώντας επίμονα τόσο επίγειες δυνάμεις από τα γήπεδα Γρηγορίου όσο και εναέρια μέσα. Η φωτιά μέσα σε χρόνο λιγότερο των 10΄είχε ανέβει την κορυφογραμμή και γύρισε προς το αναψυκτήριο του Δήμου Πετρούπολης. Άμεσα, με το ίδιο μικρό όχημα και σε βάθος του εκεί δασικού δρόμου, το όχημα της Πετρούπολης έφτασε στο ενεργό μέτωπο κι επιχείρησε κατάσβεση, ως το πρώτο όχημα που συμμετείχε, ανάμεσα από την θέση Στρώμα και την κορυφή της Ζαχαρίτσας, με όσο νερό είχε (600lt) παρόλες τις δύσκολες συνθήκες, λόγω έντονου καπνού και μεγάλου ύψους φλόγας, με αποτέλεσμα να ανακόψει το αρχικό ανεξέλεγκτο άνοιγμα της φωτιάς. Για την επανατροφοδότηση έπρεπε να μεταβεί το όχημα για πλήρωση στον κρουνό έναντι της Αγίας Τριάδας. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα το ενεργό μέτωπο είχε πάρει πορεία για τα γήπεδα Γρηγορίου.

Ενημερώθηκε ξανά το Πυροσβεστικό Σώμα, πως η φωτιά έχει γρήγορη και ανεξέλεγκτη πορεία προς τα γήπεδα Γρηγορίου. Ζητήθηκαν εκ νέου ενισχύσεις επίγειες και εναέριες.

Περί την ώρα 13:15 κατέφθασε στον χώρο η 8 τόννων υδροφόρα του Δήμου Πετρούπολης και ο οδηγός πυροφύλακας (εθελοντής πυροσβέστης) του μικρού πυροσβεστικού κινήθηκε με τον οδηγό της, λόγω της μεγαλύτερης δυνατότητας κατάσβεσης που διέθετε ως μηχάνημα. Με αυτήν μπήκαν στο ενεργό μέτωπο, που είχε φτάσει στο πάρκινγκ των γηπέδων Γρηγορίου. Επιχείρησαν κατάσβεση στο μέτωπο με το κανόνι της υδροφόρας και με το κύκλωμα υψηλής πίεσης στις κηλιδώσεις.

Όταν κόντευε να τελειώσει το νερό της και περί την ώρα 13:20-13:30, εμφανίστηκαν τα εναέρια μέσα, 2 ελικόπτερα και 2 canadair και τα επίγεια οχήματα του 10ου ΠΣΑ, που συνεχώς ενισχύονταν με νέα από όλες τις πλευρές του βουνού. Η υδροφόρα του Δήμου επανήλθε για ανατροφοδότηση και ρίψη νερού στο ενεργό μέτωπο, ενώ η φωτιά είχε περάσει την ρεματιά και είχε κάνει κηλίδωση, που είχε κατεύθυνση προς την Νοτιοανατολική πλευρά επάνω από τα νταμάρια Γρηγορίου.

Το μικρό πυροσβεστικό του Δήμου Πετρούπολης με μόνο τον βοηθό του και με καθοδήγηση εθελοντή, μετέβη προς το Νοτιοανατολικό κομμάτι, για να αποκομιστεί μια σαφή εικόνα για το συμβάν και να συναντηθεί τελικά με την υδροφόρα του δήμου, στον δασικό δρόμο, προς Ζαχαρίτσα (βόρειο τμήμα της πυρκαγιάς) ώστε να επιχειρούν μαζί.

Καθ οδόν για πλήρωση, συναντήθηκε με τον υποδιοικητή του 10ου ΠΣΑ όπου του γίνεται ενημέρωση, πως έχουν εντοπισθεί σε θέσεις κηλιδώσεις και άμεσα πηγαίνει όχημα της πυροσβεστικής για να κάνει έργο.

Στην διαδρομή η υδροφόρα κάνει κατάσβεση κηλιδώσεων και εκτελεί πλήρωση στα οχήματα της ΠΥ, ενώ το μικρό πυροσβεστικό πηγαίνει προς το Βορειοανατολικό μέτωπο να συνδράμει στο έργο της πυροσβεστικής, που επιχειρούσε ήδη εκεί με μάνικες, για την κατάσβεση κηλιδώσεων που είχαν πορεία προς την Ζαχαρίτσα.

Περί την ώρα 15:00 η πυρκαγιά είχε οριοθετηθεί.

Στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν 2 ελικόπτερα, 2 canadair, δεκάδες επίγεια οχήματα του ΠΣ και πυροσβέστες εποχούμενοι και πεζοφόρα τμήματα που κατέφθασαν από διάφορες Μονάδες του ΠΣ.

Οι όμοροι δήμοι του Περιστερίου, Ιλίου, Αγ. Αναργύρων ενίσχυσαν το έργο τροφοδοσίας και διαβροχής με μεγάλες υδροφόρες τους. Συμμετείχαν επίσης τα υδροφόρα οχήματα του ΑΣΔΑ και μεγάλες υδροφόρες ανατροφοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής.

Της όλης επιχείρησης επιλήφθηκε ο ίδιος ο υπαρχηγός του Π.Σ. αντ/γος Στέφανος Κολοκούρης, ο διοικητής του 10ου ΠΣΑ Νίκος Κούτρας και ο υποδιοικητής του Σωκράτης Γιαννόπουλος, με όλη τη δύναμη του 10ου ΠΣΑ ενισχυμένη και από άλλες Μονάδες. Η ΕΛ.ΑΣ άμεσα έστειλε Μονάδες περιφρούρησης και ελέγχου από τα Ο.Π.Κ.Ε, ΔΙΑΣ, Τροχαία και το τοπικό Α.Τ.

Επίσης μεμονωμένοι εθελοντές Οργανώσεων και Συλλόγων προσήλθαν αυτοβούλως και εντάχθηκαν στις επίγειες δυνάμεις της ΠΥ.

Τις επόμενες 24 ώρες παρέμεινε ισχυρή πυροσβεστική δύναμη για διαβροχή κι έλεγχο αναζωπυρώσεων με συνεχή ανεφοδιασμό από υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Πετρούπολης, των όμορων δήμων και του ΑΣΔΑ.

Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου και Τρίτη 27 Αυγούστου, ο 10ος ΠΣΑ, παρέμεινε με μεγάλο αριθμό οχημάτων στον χώρο του βουνού εκτελώντας διαβροχή όλο το 24ωρο για τυχόν αναζωπυρώσεις, με ανατροφοδοσία από υδροφόρες του Δήμου Πετρούπολης και του ΑΣΔΑ.

Επίσημη λήξη κινδύνου δόθηκε από το ΠΣ τα μεσάνυχτα της Τρίτης 27 Αυγούστου προς Τετάρτη 28 Αυγούστου.

Ευχαριστούμε άπαντες για το έργο τους!