Aυτή την περίοδο ξεδιπλώνεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ένα ακόμη επιχειρησιακό πρόγραμμα   με το όνομα «Επισιτιστική και Βασική υλική συνδρομή προς Απόρους»  διάρκειας 2015-2020 και  χρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής βοήθειας , όπως αυτό έχει εξαγγελθεί  από την προηγούμενη  Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
   Το πρόγραμμα  ύψους  330,6 εκ ευρώ απευθύνεται όπως εξαγγέλλεται σε 62 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες  ακραίας φτώχιας, αφού   σαν πλαίσιο προσδιορισμού των ωφελουμένων νοικοκυριών ορίζεται το ευρύτερο πλαίσιο του λεγόμενου Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος .  Όριο που επιβεβαιώνει ότι ένα ακόμη  Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, έρχεται να συνδράμει στην συντήρηση της ανέχειας για το λαϊκό νοικοκυριό  και δεν δίνει  λύση  και διέξοδο στις οξυμμένες λαϊκές ανάγκες. Είναι  πρόκληση για το λαό και τις ανάγκες του ,σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνική ειναι στο απόγειο τους, που ο πλανήτης μπορεί να θρέψει πολλαπλάσιο από τον  πληθυσμό του και  αναδείχνονται όλες  οι δυνατότητες  ο εργαζόμενος λαός να έχει δουλειά  και δικαιώματα,  το κεφαλαιοκρατικό σύστημα και οι θεσμοί του, σε εθνικό και Ευρωενωσιακό επιπεδο, να του δείχνουν στον 21ο αιωνα σαν διέξοδο  , την συντήρηση της  ένδειας και την διεύρυνση των σισιτίων.   
   Το πρόγραμμα όπως δηλώνεται  έχει   κατεύθυνση την  παροχή υλικής Βοήθειας σε τρόφιμα και Παιδικά-Σχολικά Είδη -Είδη καθαρισμού – προσωπικής υγιεινής & ρουχισμό και  θα  υλοποιηθεί με την σύμπραξη  των  λεγόμενων «τοπικών Κοινωνικών Εταίρων»! Συμπεριλαμβάνονται δηλαδή στην υλοποίηση του και κάτω από την ίδια ομπρέλα Περιφέρειες, Δήμοι, ΝΠΔΔ και Κοινωφελείς τους επιχειρήσεις, Εκκλησία, ιδιώτες και  καταναλωτικές οργανώσεις, ΜΚΟ και  άτυπα κοινωνικά δίκτυα!

 
   Συνεπικουρεί  ως δράση   ένα βαθειά επικίνδυνο και αντιδραστικό δρόμο που έχει  ανοίξει ήδη με ένταση  μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης στην χώρα μας  από Κυβέρνηση και ΕΕ . Με εργαλείο  και  τα  κονδύλια του ΕΣΠΑ, στο όνομα  της καταπολέμησης  της φτώχιας και της ανέχειας  που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά στην χώρα μας, σειρά από οξυμένες λαικές ανάγκες και μαζί  τα πιο φτωχά και  τσακισμένα λαϊκά νοικοκυριά παραδίνονται σε κάθε  λογής  ιδιωτικά δίκτυα και συμφέροντα, που με την μορφή των Μ.Κ.Ο και των λεγομένων «κοινωνικών συνεταιρισμών», λυμαίνονται  δημόσια  και ευρωπαϊκά κονδύλια,   καταγράφουν και διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα συμπολιτών μας ,  ποδηγετούν και χειραγωγούν συνειδήσεις και λαβωμένα  νοικοκυριά. Την  ίδια ώρα που  οι κρατικές και δημοτικές κοινωνικές δομές, λιμοκτονούν από πόρους και από το αναγκαίο προσωπικό .
Και αντί εστω και σήμερα τα  όργανα της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης να απαιτήσουν  από την νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ένα νέο  επιτέλους προσανατολισμό  των κονδυλίων του ΕΣΠΑ  ώστε να  στηριχτούν και να διευρυνθούν οι δημόσιες κοινωνικές δομές και ο χαρακτήρας τους , επιλέγουν να  ανοίξουν ένα βαθειά αποκρουστικό και αποπροσανατολιστικό καυγά!   Διαγκωνίζονται για ποιος θα ηγηθεί (Δήμαρχοι- Περιφερειάρχες ) στην  μοιρασιά  των κονδυλίωνν των προγραμμάτων και των ψιχίων της φτώχιας.   Γίνονται  συνένοχοι στην διοχέτευση  εκατομμυρίων ευρώ σε  επιχειρηματικά συμφέροντα ,την  ώρα που  δημόσιες  κοινωνικές δομές και ιδρύματα ασφυκτιούν κάτω από   χρόνια υποχρηματοδότηση και σπρώχνονται στην ανταπόδοση και την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία   . Κι΄όμως  γνωρίζουν από πρώτο χέρι,  Κυβέρνηση και αιρετοί ,  ότι αυτά  τα  προγράμματα  ουτε μπορούν ούτε επιδιώκουν  να απαντήσουν  στις ζοφερές και με διάρκεια ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των ανέργων  . Γνωρίζουμε  και γνωρίζουν, Κυβέρνηση και αιρετοί,  ότι είναι  πιθανό «ένα πιάτο φαί» να φτάσει κάποτε σε κάποια από τα χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης με την υλοποίηση και τέτοιων προγραμμάτων . Ομως  ξέρουμε  από πρώτο χέρι και είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι  σήμερα ότι η μεγάλη μερίδα  και αυτών των κονδυλίων  δε θα ακουμπήσει  τις ανάγκες των  τσακισμένων  συμπολιτών  μας .  Θα περάσουν  και πάλι  στο μεγάλο τους  μέρος   στα χέρια  ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων .
Είναι  καιρός πια να απαιτηθεί  άλλη πορεία και κατεύθυνση αυτών των προγραμμάτων . Η νέα Κυβέρνηση που καλείται  να τα  υλοποιήσει σήμερα,  να πάρει τις ευθύνες της. Να σταματήσει η κοροϊδία και η απάτη που στήνεται για άλλη μια φορά  στο όνομα των φτωχών και των ανέργων !
   Απαιτείται  και έχουν  υποχρέωση, Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία,  να πάρουν άμεσα  όλα
εκείνα  τα μέτρα που χρείαζονται ώστε το συγκεκριμένο  πρόγραμμα να περάσει στην  αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα ,έλεγχο και  χειρισμό  των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών . Να απομακρυνθουν  τα κάθε λογής ιδιωτικά  συμφέροντα, οι ΜΚΟ, κ.α και να στηριχτούν  έμπρακτα  οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες  και τα κρατικά  κοινωνικά ιδρύματα και οι οργανισμοί που έχουν σαν κύριο έργο τους  την  στήριξη του παιδιού, της οικογένειας, των γερόντων, των ΑΜΕΑ. Εργο  που σήμερα  έχει αποδυναμωθεί και  οδηγούνται   σε συρρίκνωση ή και  κλείσιμο . Η στήριξη των  δημόσιων -κρατικών  κοινωνικών δομών σήμερα είναι πρώτιστη και κύρια  ανάγκη. Είναι αυτές   που έχουν  την γνώση, την εμπειρία, την δυνατότητα της καταγραφής και ανάδειξης των λαϊκών προβλημάτων και αναγκών, που μπορούν να διασφαλίσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους σήμερα, ότι μπορεί να πάρει μικρές ανάσες το λαϊκό νοικοκυριό,  να εγγυηθούν στοιχειωδώς ότι και τέτοιου είδους  προγράμματα μπορούν  να  εξυπηρετήσουν με συνέχεια τις  οξυμμένες  λαϊκές ανάγκες .

Οι Δήμαρχοι:    Ικαρίας- Σ.Σταμούλος
                       Καισαριανής -Η.Σταμέλος
                       Πάτρας -Κ. Πελετιδης
                       Πετρούπολης  – Β. Σίμος
                       Χαιδαρίου – Μ. Σελέκος