Ο Δήμος Πετρούπολης γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση τιμώντας τους αγωνιστές του 1821

Ο Δήμος Πετρούπολης γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση τιμώντας τους αγωνιστές του 1821

Ο Δήμος Πετρούπολης θέλοντας να τιμήσει την εθνική επέτειο, ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ως ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους που αγωνίστηκαν για το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας, προχώρησε σε μια σειρά εργασιών και αισθητικών παρεμβάσεων στην πόλη.

Τα τεχνικά συνεργεία της πόλης μας συντήρησαν και καθάρισαν ενδελεχώς τις προτομές των αγωνιστών του ’21 που βρίσκονται στην ομώνυμη πλατεία Ηρώων Αγωνιστών 1821 (στρογγυλή) οι οποίες είχαν υποστεί φθορές από τους βανδαλισμούς και τις καιρικές-περιβαλλοντικές συνθήκες με αποτέλεσμα να έχουν αλλοιωθεί τα χαρακτηριστικά τους και το καλαισθητικό τους αποτέλεσμα.

Οι προτομές των ηρώων που κοσμούν την πλατεία έχουν ιστορική και καλλιτεχνική αξία και αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής ιστορίας της πόλης μας. Οφείλουμε λοιπόν να τις διατηρούμε καθαρές, έτσι ώστε να μεταδίδουν με λαμπρότητα τα μηνύματα της αναγνώρισης και της αναφοράς τους.

Κατόπιν τα συνεργεία του δήμου, προχώρησαν σε αισθητικές παρεμβάσεις στα παγκάκια και τα πεζούλια της πλατείας Ηρώ, ενώ σε κεντρικό σημείο της πλατείας τοποθετήθηκε αντίγραφο διαστάσεων 3×5 μέτρα του πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Έξοδος του Μεσολογγίου» 1853. Ο σημαντικός αυτός πίνακας, απομνημονεύει ένα από τα πιο τραγικά και τα πιο ξακουστά επεισόδια του Αγώνα, την ηρωική έξοδο των κατοίκων της πόλης του Μεσολογγίου, τη νύχτα της 10ης Απριλίου 1826 η οποία αποτέλεσε ξεχωριστή πηγή έμπνευσης για πολλούς και μεγάλους δημιουργούς.

Στον λευκό τοίχο που βρίσκεται δίπλα στο αντίγραφο του πίνακα «Η Έξοδος του Μεσολογγίου» αποτυπώθηκε ο 1ος από τους 166 στίχους του ποιήματος «Εἰς τὸν θάνατον τοῦ Λόρδου Μπάϋρον» του Εθνικού μας Ποιητή Διονύσιου Σολωμού.

Λευτεριά, για λίγο πάψε
να χτυπάς με το σπαθί.
Τώρα σίμωσε και κλάψε
εις του Μπάιρον το κορμί.

Στη συνέχεια, ανατέθηκε στην εργαζόμενη της Υπηρεσίας Πρασίνου κα Φωτεινή Καβαλάρη με την συνδρομή του ζωγράφου συμπολίτη μας Κώστα Κωνσταντινίδη να απεικονίσουν στους τοίχους των δημοτικών σχολείων της πόλης μας ηρωικές μορφές του 1821. Ήδη οι προσωπογραφίες τεσσάρων ηρώων της Επανάστασης (Υψηλάντης, Λόρδος Βύρων, Νικηταράς, Ρήγας Φεραίος) κοσμούν το 1ο και το 9ο δημοτικό Πετρούπολης, λειτουργώντας ως σύμβολα αφύπνισης στις αξίες της Ελληνικής Ιστορίας.
Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί προκειμένου να μετατραπούν όσο το δυνατόν περισσότεροι τοίχοι σχολείων αλλά και δημόσιοι χώροι σε έργα τέχνης, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στους ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας.