Μήνυμα της Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, ΚΕΠ & Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, Κατερίνας Σταματοπούλου, για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1999, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σε μια προσπάθεια να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Ήδη από το 1981, αρκετές γυναικείες οργανώσεις, είχαν καθιερώσει αυτή την ημέρα, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδερφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Η βία σε βάρος των γυναικών μπορεί να λάβει πολλές μορφές, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή λεκτική. Το πιο συχνό φαινόμενο είναι η ενδοοικογενειακή βία, δηλαδή η βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά που υφίστανται οι γυναίκες στο οικογενειακό/συντροφικό τους περιβάλλον. Βασίζεται στην επιβολή της δύναμης και στην άσκηση ελέγχου από τον θύτη, ενώ συνήθως κλιμακώνεται με το πέρασμα του χρόνου, τόσο σε σοβαρότητα όσο και σε συχνότητα. Δε γνωρίζει σύνορα, θρησκείες ή πολιτισμούς. Δεν έχει κοινωνική τάξη, χρώμα, μορφωτικό επίπεδο, ηλικία και οικονομική κατάσταση.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα μας βρίσκει όλες και όλους σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η καραντίνα, ο υποχρεωτικός εγκλεισμός και η κοινωνική αποστασιοποίηση δύνανται να εντείνουν ακόμα περισσότερο τα περιστατικά έμφυλης βίας και δη, ενδοοικογενειακής, καθώς οι γυναίκες θύματα αναγκάζονται να παραμένουν σε ένα τοξικό περιβάλλον με το δράστη, συχνά αποκομμένες από την εργασία και αποκλεισμένες από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον που θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τις ίδιες.

Σημειώνεται ότι η περίοδος του πρώτου lockdown της περασμένης Άνοιξης, χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η «σκιώδης πανδημία» ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση των καταγγελιών στη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα, να σπάσουμε τις αλυσίδες της σιωπής και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες που δέχονται βία ή κινδυνεύουν να υποστούν βία ή πολλαπλές διακρίσεις να ζητήσουν βοήθεια, προκειμένου να απελευθερωθούν από τα δεσμά του φόβου, της απομόνωσης και της ενοχής.

Κανείς δεν θα πρέπει να ανεχτεί και να σιωπήσει σε φαινόμενα βίας γιατί η σιωπή και η ανοχή τρέφουν τη βία.
Καμία ανοχή στη Βία! Καμία γυναίκα ΜΟΝΗ!
24ωρη γραμμή στήριξης SOS της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων: 15900, sos15900@isotita.gr.