Μήνυμα της Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών & Γραμματέα του Κέντρου Πρόληψης ΦΑΕΔΩΝ Κατερίνας Σταματοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.
Μήνυμα της Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών & Γραμματέα του Κέντρου Πρόληψης ΦΑΕΔΩΝ Κατερίνας Σταματοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι μια μέρα που κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει και όλοι πρέπει να μάθουμε μέσω αυτής, πως τα ναρκωτικά δεν είναι λύση για κανένα πρόβλημα.
Tα ναρκωτικά δεν είναι πρόβλημα μιας πόλης, μιας χώρας ή μιας κοινωνίας. Δεν είναι “θέμα” των χρηστών ή του περιβάλλοντός τους. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι υπόθεση όλων μας!
Δυστυχώς, τα ναρκωτικά έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των χρηστών, καθώς παράγοντες όπως η οικονομική κρίση και η κατάθλιψη συμβάλλουν στην αναζήτηση μιας εύκολης λύσης που θεωρητικά θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Πολλοί άνθρωποι θέλησαν να δοκιμάσουν την “τύχη τους” με τα ναρκωτικά αλλά μέσα από αυτό το σκληρό παιχνίδι “τζόγου” δε βγαίνει κανείς κερδισμένος.
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Φαέθων” στο οποίο έχω την τιμή να είμαι Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου, λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2006 στον Δήμο Ιλίου, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων – Καματερού. Ο Δήμος Πετρούπολης αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά του μέλη, την εποχή που στο «τιμόνι» της Δημοτικής Αρχής ήταν και πάλι ο Δήμαρχος Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος, γι’ αυτό και η συγκίνηση για εμένα είναι διπλή!
Οι πρωταρχικοί στόχοι του Κέντρου Πρόληψης “Φαέθων” είναι δύο:
 Η πρόληψη και ο περιορισμός της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών
 Η προώθηση της αναζήτησης πιο δημιουργικών τρόπων ζωής, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Τα ναρκωτικά αποτελούν πληγή στο σώμα μιας κοινωνίας. Η ίδια η κοινωνία και κάθε δημόσια αρχή, πρέπει να σκύβει με ενδιαφέρον, ουσία και προοπτική στα προβλήματα των νέων ανθρώπων και στις αιτίες που τα δημιουργούν.
Χρειάζεται προσπάθεια! Σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται η συστράτευση όλων μας, διότι τα ναρκωτικά δεν βρίσκονται στο περιθώριο, αλλά στο κέντρο της κοινωνικής πραγματικότητας. Επιβάλλεται να ενεργοποιηθούμε όλοι μας κυρίως στον τομέα της πρόληψης, προστατεύοντας τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους από τον εφιάλτη των ναρκωτικών.
Αναμφισβήτητα, οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε, ο καθένας από τη θέση του, ώστε η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών να γίνει από επέτειος, καθημερινότητα…