«Λέξεις μαχαίρια», το μήνυμα της ενημερωτικής καμπάνιας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Ενόψει της 25ης Νοεμβρίου, Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημιούργησε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που αφορά στις γυναίκες θύματα βίας, οποιασδήποτε μορφής.
Η καμπάνια φέρει το μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια» και απευθύνεται στις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, αλλά και τους δράστες και το συγγενικό και ευρύτερο περιβάλλον τους, θέλοντας να υπενθυμίσει ότι «από ένα σημείο και έπειτα, κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές».
«Συγγνώμη», «δεν θα ξαναγίνει», «ήταν η κακιά στιγμή» είναι κάποιες από τις λέξεις αυτές.
Το video της καμπάνιας, προτρέπει τα θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας να «ακούσουν τις πράξεις και όχι τα λόγια», ενώ τις συμβουλεύει να μιλήσουν άμεσα, να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 για γυναίκες-θύματα βίας ή να απευθυνθούν στα 43 συμβουλευτικά κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα όπου παρέχονται δωρεάν, ανεξαρτήτων εισοδηματικών κριτηρίων, υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και πλέον και εργασιακής στήριξης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Οι 3.182 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 2.699 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.
«Λέξεις μαχαίρια» Δείτε το μήνυμα της ενημερωτικής καμπάνιας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών