Πρόγραμμα των Δράσεων του Δήμου Πετρούπολης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας.
Ο Δήμος Πετρούπολης ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, συμμετέχει ενεργά για ακόμη μια χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (που πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου) με μια σειρά από δράσεις, Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, δίνοντας έμφαση στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, ενθαρρύνοντας τους κατοίκους να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους, όπως το βάδισμα και το ποδήλατο.

Το φετινό θέμα της EUROPEANMOBILITYWEEK είναι η «Κινητικότητα μηδενικών εκπομπών για όλους» και στον Δήμο μας θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από δράσεις, πλήρως προσαρμοσμένες στο πλαίσιο των οδηγιών προστασίας εξάπλωσης του Covid 19 που ισχύουν από την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ.
Ως εκ τούτου οι συμμετοχές θα είναι περιορισμένες και κατά τη διάρκεια των δράσεων θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας. Για το λόγω αυτό και προκειμένου να δοθεί το δικαίωμα συμμετοχής σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, ο Δήμος Πετρούπολης αποφάσισε να επεκτείνει το χρονικό διάστημα πραγματοποίησης των δράσεων (από μία εβδομάδα σε 20 ημέρες).
Δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα Δράσεων του Δήμου Πετρούπολης:
1) Από την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου προβάλλεται στον θερινό κινηματογράφο Πετρούπολης το βίντεο της καμπάνιας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 πριν από την έναρξη της προβολής των ταινιών.
2) Από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται ενημέρωση στα σχολεία και στα Δημοτικά κτήρια της πόλης για την Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας με την παρουσίαση και διανομή έντυπου υλικού.
3) Από το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μετακινήσου Υπεύθυνα» από το Τμήμα φωτογραφίας του Δήμου Πετρούπολης. Το έπαθλο του διαγωνισμού θα είναι η δωρεάν φοίτηση στο Τμήμα Φωτογραφίας του Δήμου για το Εκπαιδευτικό έτος 2020-2021.
4) Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγίου Δημητρίου Επίδειξη – Γνωριμία με το ηλεκτρικό ποδήλατο και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
5) Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 09:30 θα πραγματοποιηθεί Πεζοπορική διαδρομή από την πλατεία Αγίου Δημητρίου μέχρι την Κορυφή “Ζαχαρίτσα” στα 452μ. υψόμετρο σε συνεργασία με τον Πεζοπορικό-Ορειβατικό Σύλλογο Πετρούπολης
• Μεγάλη διαδρομή: Αφετηρία από την πλατεία Αγίου Δημητρίου μέχρι την κορυφή “Ζαχαρίτσα” και επιστροφή από τον ίδιο δρόμο. Απόσταση συνολικά 8 χλμ. (5,5χλμ. δασικός δρόμος και 2,5χλμλ. μονοπάτι) και υψομετρική διαφορά ΥΔ +286μ. συνολικής διάρκειας 2 με 2,5 ώρες.
• Μικρότερη διαδρομή: Αφετηρία από την πλατεία Αγίου Δημητρίου. Απόσταση συνολικά 5χλμ. και υψομετρική διαφορά ΥΔ + 180μ. σε δασικό δρόμο και επιστροφή από τον ίδια διαδρομή συνολικής διάρκειας 1 με 1,5 ώρα.
6) Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γήπεδο Ν. Παξιμαδά Δράση Ζωγραφικής από το Τμήμα ΑμεΑ του Δήμου Πετρούπολης με θεματολογία «Κινητικότητα μηδενικών εκπομπών για όλους».
7) Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 ο Δήμος Πετρούπολης θα συμμετέχει στην 18η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων & Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών, της Π.Ο.Σ.Ε.Α. & της Περιφέρειας Αττικής. Θα πραγματοποιηθεί ομιλία για το εθελοντικό ιδεώδες, την αξία, καθώς και τις επείγουσες ανάγκες της χώρας για εθελοντική αιμοδοσία και δωρεά οργάνων. Στη συνέχεια οι Λαμπαδηδρόμοι θα πραγματοποιήσουν “Συμβολική παρέλαση” στο οικοδομικό τετράγωνο της Πλατείας Ηρώ.
8) Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 στην πλατεία της Αγίας Τριάδας (όπισθεν του ιερού ναού) θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση χορευτικών και λοιπών δράσεων από την ομάδα “Ονειροδίαιτοι” που απαρτίζεται από μαθητές ειδικών σχολείων και τους καθηγητές τους. Θα συμμετέχει και η ομάδα “Λόγια της Σιωπής” που αποτελείται από ακούοντες πολίτες της Πετρούπολης οι οποίοι θα παρουσιάσουν τραγούδια στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.).
9) Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας Δωρεάν Προβολή της ταινίας “Το απαγορευμένο ποδήλατο” στον Θερινό Κινηματογράφο Πετρούπολης.
10) Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση για τις βασικές αρχές προστασίας σε πεζοπορικές δράσεις υπαίθρου (πορεία, εξοπλισμός, φυσικοί κίνδυνοι, ζώα, φωτιά, 112, προσανατολισμός, πρώτες βοήθειες, φορεία-νάρθηκες, ελικόπτερα), από την Ελληνική Ένωση Έρευνας & Διάσωσης Εθελοντών Αττικής (Ε.Ε.Δ.Ε.Α.) στον Θερινό Κινηματογράφο Πετρούπολης.
11) Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου και ώρα 17:30 θα πραγματοποιηθεί Αναρρίχηση Βράχου στο νέο αναρριχητικό πεδίο του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου Πετρούπολης
• Πεζοπορική διαδρομή 2 χλμ. με αφετηρία το αμαξοστάσιο του Δήμου στις 17:30 με προορισμό το νέο αναρριχητικό πεδίο.
• Θα πραγματοποιηθεί επίδειξη αναρρίχησης σε βράχο από έμπειρους αναρριχητές και θα υπάρχει δυνατότητα δοκιμής της εμπειρίας της αναρρίχησης στο βράχο για όσους το επιθυμούν.
Λόγω του Covid 19 οι συμμετοχές θα είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 και ώρες 10:00 – 13:00 στο τηλέφωνο 2132024400-401.

Αφίσα για την Ο Δήμος Πετρούπολης συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας