ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2020

Εγκρίθηκε το βράδυ της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου 2019 κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ., το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του Δήμου Πετρούπολης για το έτος 2020. Το τεχνικό πρόγραμμα καταρτίστηκε κυρίως από μελέτες που πραγματοποιούνται από τη νέα Διοίκηση, αλλά και από έργα που ξεκίνησαν από την προηγούμενη διοίκηση και συνεχίζονται. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σκαλιστήρας υπογράμμισε ότι θα κληθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων να καταθέσουν προτάσεις για τυχόν τροποποιήσεις, στις αρχές του νέου έτους.

Το ύψος του Τεχνικού Προγράμματος για τα νέα έργα που χρηματοδοτεί ο Δήμος είναι 1.211.403 ευρώ, όμως έχει προβλεφθεί πολύ μεγαλύτερο κονδύλι από άλλες πηγές για σημαντικά νέα έργα, ύψους 16.749.633 ευρώ, με πηγές όπως: ΟΧΕ, πρόγραμμα Φιλόδημος, ΚΤΥΠ, ΑΣΔΑ και Περιφέρεια Αττικής. Να σημειωθεί ότι για κάποια από αυτά υπάρχουν ώριμες μελέτες και αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης.
Ανάμεσα στα νέα έργα, ξεχωρίζουν οι αναπλάσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας (π.χ. Αγίου Δημητρίου), ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση νέου Ωδείου, η μελέτη για την ανάπλαση της κεντρικής λεωφόρου 25ης Μαρτίου (από την κεντρική πλατεία ως την Αγίας Λαύρας), η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, η ανάπλαση και αξιοποίηση Καμινιού, η κατασκευή βρεφικού σταθμού στο Ο.Τ. 221, η διαμόρφωση ως δρόμου ήπιας κυκλοφορίας της Αθανασίου Διάκου (από την Αγίας Γλυκερίας έως την Αγίας Λαύρας), η κατασκευή των 9ου, 13ου και 17ου Νηπιαγωγείου, η μελέτη πρανών στα γήπεδα της Αγίας Τριάδας, η αγορά κτιρίου ύψους 900.000 ευρώ για Πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι εργασίες αναβάθμισης Κολυμβητηρίου (ύψους 512.078 ευρώ) και πολλές ακόμη παρεμβάσεις.
Το ύψος των έργων που συνεχίζουν να υλοποιούνται είναι 3.826.181 ευρώ, μεταξύ των οποίων είναι η συνέχιση ανάπλασης της οδού Ελαιών, η κατασκευή παιδικού σταθμού στο Ο.Τ. 914 κ.λ.π.
“Προϋπολογισμό κατ΄ανάγκη” χαρακτήρισε τον ΝΕΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ο Δήμαρχος Στέφανος Βλάχος.
Ο Δήμαρχος, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, είπε ότι έχει τη λογική, τη νομική και την πολιτική του διάσταση. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: “οι πολίτες σήμερα, οι συνειδητοποιημένοι πολίτες, απαιτούν να μαθαίνουν που πηγαίνουν τα χρήματά τους. Γιατί σε μια κοινωνία ανοιχτή, οι πολίτες συνδιαμορφώνουν με τη Διοίκηση τις προτεραιότητες και τις παρεμβάσεις, συναποφασίζουν και μοιράζονται το όραμα για μια καλύτερη πόλη. Όσον αφορά αυτό που λέμε όραμα, στόχος είναι να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον αρμονικά συνδεδεμένο με μια όσο το δυνατόν καλύτερη ποιοτική ζωή, αξιοποιώντας προγράμματα, υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό. Αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι, θα ήταν ευχής έργο αν ο προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα, ήταν πραγματικά πλεονασματικός. Όμως ο προϋπολογισμός για το 2020 είναι προϋπολογισμός κατ΄ ανάγκη. Το ύψος του είναι 27.000.000 ευρώ, οι ανελαστικές δαπάνες 19.000.000 ευρώ, τα εγγεγραμμένα έργα 1.500.00 ευρώ και τα υπόλοιπα 6.500.00 ευρώ είναι προμήθειες, συντηρήσεις κ.λ.π.”.