Δωρεάν «Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού» από τον Δήμο Πετρούπολης

Ο Δήμος Πετρούπολης, μέσω της Δ/νσης Παιδείας Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής, σε συνέχεια της δράσης για την ενίσχυση και τη στήριξη των μαθητών των Λυκείων της πόλης για παροχή δωρεάν τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού, προχωρά στην έναρξη του Δ’ κύκλου του προγράμματος «ΤΕΣΤ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ».

Η παροχή της συγκεκριμένης ολοκληρωμένης συμβουλευτικής υπηρεσίας επαγγελματικού προσανατολισμού είναι δωρεάν για τους μαθητές της Α’ Λυκείου, μέσα από ένα αξιόπιστο και έγκυρο επιστημονικό εργαλείο, το οποίο στηρίζεται σε πολυετείς Πανεπιστημιακές έρευνες και Διεθνή Βιβλιογραφία, και θα διευκολύνει σημαντικά τις επιλογές τους. Έτσι, τους ανοίγει το δρόμο σε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στην τόσο απαιτητική σήμερα αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, στο τέλος της Α’ Λυκείου, οι μαθητές θα κληθούν να επιλέξουν Κατεύθυνση, να κάνουν δηλαδή το πρώτο καθοριστικό βήμα με στόχο τις σπουδές τους και στη συνέχεια την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Πολλές φορές όμως, οι μαθητές είτε είναι καλοί σε πολλούς τομείς, είτε δεν αισθάνονται ώριμοι να επιλέξουν, είτε δεν έχουν την απαραίτητη πληροφόρηση και στήριξη για να πάρουν αποφάσεις. Συχνά μάλιστα, ενδεχόμενη χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να τους οδηγήσει σε λανθασμένες επιλογές.

Ωστόσο, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, δεν υπάρχουν περιθώρια για κατασπατάληση πόρων και χρόνου. Κατά συνέπεια, ο σωστός και έγκαιρος επαγγελματικός προσανατολισμός του μαθητή εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο και χρήμα, τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένειά του και προφυλάσσει από την ψυχική και σωματική ταλαιπωρία μιας λανθασμένης επιλογής.

Δωρεάν «Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού» από τον Δήμο Πετρούπολης

Οι μαθητές της Α’ Λυκείου λοιπόν, θα κληθούν να απαντήσουν σ’ ένα ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, διάρκειας περίπου μιας ώρας, τα αποτελέσματα του οποίου θα τους διαφωτίσουν ως προς:

1. τις ικανότητές τους στους διάφορους τομείς γνώσης (αν είναι καλύτεροι π.χ. στις θεωρητικές ή τις θετικές επιστήμες)

2. τα ενδιαφέροντά τους (τι τους αρέσει)

3. τη δομή της επαγγελματικής τους προσωπικότητας (σε ποιους επαγγελματικούς τύπους ανήκουν)

4. την αυτοεκτίμησή τους (πώς νιώθουν σε σχέση με τον εαυτό τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο)

5. την ικανότητα στοχοθεσίας τους και το ποσοστό κατά το οποίο επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες

6. τις σχολές και τις συγκεκριμένες ειδικότητες που τους ταιριάζουν, δίνοντάς τους παράλληλα τους κωδικούς του Μηχανογραφικού που θα συμπληρώσουν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διαδικασία Συμμετοχής

Οι δηλώσεις συμμετοχής των γονέων των μαθητών, που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 13 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024.

Αίτηση συμμετοχή στο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού

Οι Δηλώσεις συμμετοχής θα σταλούν ηλεκτρονικά στο email του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Πετρούπολης: diaviou@petroupoli.gov.gr

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την γραμματεία του Κέντρου Κοινότητας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 με 16:00) στα τηλέφωνα: 2105065885 και 2105064100.

Δωρεάν «Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού» από τον Δήμο Πετρούπολης

Μετά την χορήγηση των Tests Επαγγελματικού Προσανατολισμού, θα ακολουθήσει ατομική παρουσίαση και επεξήγηση των αποτελεσμάτων στους μαθητές και στους γονείς/κηδεμόνες τους, από πιστοποιημένους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού του Δήμου Πετρούπολης. Στη διάρκεια της οποίας, κάθε μαθητής θα παραλάβει σε ηλεκτρονική αλλά και σε έντυπη μορφή την πολυσέλιδη εξατομικευμένη έκθεση με όλα τα στοιχεία που τον αφορούν.

Την επιστημονική εποπτεία για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης έχει η Υπεύθυνη Επιστημονικής Ομάδας Υλοποίησης του Προγράμματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Επικοινωνίας του Δήμου Πετρούπολης:

Ευσταθίου Αναργυρούλα

Κλινική Κοινωνική Λειτουργός MSc

Ψυχοθεραπεύτρια

Επ. Υπ. Συμβουλευτικού Σταθμού

Δωρεάν «Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού» από τον Δήμο Πετρούπολης