Εικόνα που εμπεριέχει το λογότυπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

ΝΕΑ, ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ αποφάσισε η κυβέρνηση, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Την απόφαση να ληφθούν νέα έκτακτα μέτρα που αφορούν την παύση λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες πολιτών), ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Τα νέα πιο αυστηρά μέτρα θα ισχύσουν αρχικά για 14 ημέρες, ξεκινώντας από το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020.

Η κυβέρνηση αποφάσισε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το προληπτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης (μπαρ, καφετεριών, καφενείων και εστιατορίων) με εξαίρεση τα ταχυφαγεία για παράδοση κατ’ οίκον και υπηρεσίες take-away, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα επικίνδυνου συνωστισμού.
Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, super market, ψιλικατζίδικα, περίπτερα, φούρνοι & ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) λαϊκές αγορές, φαρμακεία και ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
Παράλληλα κλείνουν εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά (διευκρινίζεται πως δεν κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα).
Κλειστοί θα παραμείνουν επίσης όλοι οι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες θεαμάτων, βιβλιοθήκες, θεματικά πάρκα (εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής) και κέντρα διασκέδασης.
Ακόμη, γυμναστήρια & αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί-πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εκτός από τους ανοιχτούς χώρους μεμονωμένης άθλησης).
Κλείνουν επίσης κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) – τρυπήματος δέρματος/σώματος (piercing) και οίκοι ανοχής.
Τέλος κλείνουν τα πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο και λέσχες παιγνίων (με εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια).
*Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.
Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):
Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα διανομής και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός).
Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές).
Τηλεφωνικά κέντρα (με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων).
*Περαιτέρω, θα ληφθούν ειδικά μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.