Δήμος Πετρούπολης

Ο Δήμος Πετρούπολης συγκέντρωσε  ιδιαίτερα χρήσιμα «εργαλεία» που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν και να διαχειριστούν το θέμα του κορωνοϊού.
Ο κορωνοϊός, είναι μια λέξη που μπήκε απροσδόκητα και βάναυσα στο λεξιλόγιό μας. Μέχρι πριν από δύο μήνες, έμοιαζε με κάτι μακρινό, αλλά πλέον είναι το μόνιμο, σχεδόν θέμα συζήτησής μας.
Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων και πολύ περισσότερο τα παιδιά, που ακούν για τον φοβερό αυτόν ιό, αλλάζουν εξαιτίας του το πρόγραμμά τους, κλείνονται μέσα στα σπίτια τους, στερούνται τους φίλους τους και βλέπουν τους γονείς τους να ανησυχούν περισσότερο από το συνηθισμένο.

Ξαφνικά, όλος ο κόσμος μοιάζει να έχει πατήσει παύση…
Η λέξη κορωνοϊός είναι καθημερινά στο επίκεντρο των συζητήσεών μας. Κι αν οι μεγάλοι διαβάζουν και ενημερώνονται, τι ισχύει με τα παιδιά που ακούν τη λέξη κορωνοϊός, αλλά ουσιαστικά δεν καταλαβαίνουν τι πραγματικά είναι;
Οι απορίες των παιδιών γύρω από την πανδημία είναι σίγουρα πολλές – αν όχι αμέτρητες! Τα παιδιά θέλουν απαντήσεις κι εμείς οφείλουμε να τα ενημερώσουμε και να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν την κατάσταση, ώστε να ξεπεράσουν το όποιο άγχος τους έχει δημιουργήσει αυτή η περίοδος αβεβαιότητας.
Συγκεντρώσαμε λοιπόν  ιδιαίτερα χρήσιμα «εργαλεία» (δύο βιβλία και μία ταινία μικρού μήκους), που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αντιληφθούν με απλοϊκό τρόπο τι είναι ο κορωνοϊός και οι πληροφορίες που θα αποκομίσουν θα τα βοηθήσουν να διαχειριστούν την υπάρχουσα κατάσταση.
Πρόκειται για  σπουδαία έργα, που βασίζονται μεν στη φαντασία και δεν αποτελούν επιστημονική μελέτη, είναι όμως μια πολύ καλή εισαγωγή στο θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων μας εδώ και μέρες.
• Το βιβλίο της Ελληνίδας βρεφονηπιοκόμου & συγγραφέα Χαράς Πάτρα, με τίτλο: Ένας ιός με κορώνα (μπορείτε να το ξεφυλλίσετε κάνοντας scroll): https://online.fliphtml5.com/ksfx/tcou/…
• Το βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Manuela Molina, με τίτλο: COVIBOOK (μπορείτε να το ξεφυλλίσετε κάνοντας scroll) https://660919d3-b85b-43c3-a3ad-3de6a9d37099.filesusr.com/…
• Την ταινία μικρού μήκους, με πρωταγωνιστές τις φιγούρες: PLAYMOBIL https://www.youtube.com/watch…

Μέσα από τη χρήση απλού λεξιλογίου και όμορφων εικόνων, εξηγούν στα παιδιά τι είναι ο κορωνοϊός, με ποιον τρόπο μεταδίδεται, τα μέτρα προστασίας που οφείλουμε όλοι να παίρνουμε, αλλά και τα συνήθη συμπτώματα. Βοηθούν λοιπόν τα παιδιά να κατανοήσουν το μέγα ζήτημα του κορωνοϊού, ενώ ταυτόχρονα περνούν ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
 
Εξώφυλλο από το βιβλίο της Ελληνίδας βρεφονηπιοκόμου & συγγραφέα Χαράς ΠάτραΕξώφυλλο από το βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Manuela Molina, με τίτλο: COVIBOOKΕικόνα από την ταινία μικρού μήκους, για τον κοροναϊό, με πρωταγωνιστές τις φιγούρες: PLAYMOBIL