Ανακύκλωση.

Ο Δήμος Πετρούπολης που πρωτοστατεί με τους αγώνες του, στην απομάκρυνση της χωματερής  των  Α.Λιοσίων, επιβάλλεται να δράσει και για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων με  διαλογή στην πηγή .
Mε τις ενέργειες μας συμβάλλουμε  στην προσπάθεια της ανακύκλωσης και στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της επαναχρησιμοποίησης των υλικών.
Πρέπει να  αντιληφθούμε όλοι, πως για την προστασία του  περιβάλλοντος, υπάρχει και η ευθύνη των Δήμων και των πολιτών, που σε αντίθεση με τη στάση της πολιτείας διαχρονικά, το καταστρέφει ή αδιαφορεί.
Πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών
Σε συνεργασία με την ΑΦΗΣ τοποθετήθηκαν 60 ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών σε σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και δημόσιους χώρους.
Ανακύκλωση συσκευασιών
Λειτουργεί το πρόγραμμα από τις 20 Μαρτίου 2007. Τοποθετήθηκαν 600 κάδοι 1100 λίτρων όπου  τοποθετούνται όλα τα υλικά συσκευασίας, δηλαδή χαρτί, γυαλί, πάσης φύσεως πλαστικό, αλουμίνιο και γενικά μόνο συσκευασίες (π.χ. τζαμαρίες, πόρτες αλουμινίου κτλ είναι ογκώδη που δεν μπαίνουν στους κάδους και δεν μπορούν να απομακρυνθούν με το απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης. Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνουν για τέτοιου είδους απορρίμματα στο τηλ κέντρο 2105021300 ).
Για λόγους εξοικονόμησης χώρου, καλό θα ήταν οι χάρτινες συσκευασίες και οι συσκευασίες αλουμινίου να συμπιέζονται ΠΡΙΝ μπουν στους κάδους ανακύκλωσης και να δίνεται προσοχή στο να μην σπάνε οι γυάλινες συσκευασίες (μπουκάλια κτλ) κατά την απόρριψη τους..
Εχουν δοθεί σε όλα τα νοικοκυριά ειδικές τσάντες, ώστε να συμβάλλουν στο διαχωρισμό των υλικών στο κάθε σπίτι ξεχωριστά και βέβαια στην επιτυχία του προγράμματος.
Ο Δήμος Πετρούπολης, σήμερα διαθέτει τρία (3) απορριμματοφόρα συλλογής των κάδων ανακύκλωσης συσκευασιών (μπλέ κάδοι) και τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με την τοποθέτηση-μετακίνηση κάδων και να λαμβάνουν γενικές πληροφορίες γύρω από τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα και τα προγράμματα αποκομιδής τους, καλώντας τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλ κέντρο 2105021300
Ανακύκλωση ελαστικών, ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών. Έχει τοποθετηθεί ειδικό κοντέϊνερ στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, καθώς και κάδοι στα σχολεία για τις μικροσυσκευές.
Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης. Έχουν ήδη δοθεί πάνω απο 250 κάδοι σε κατοικίες στην πόλη. Επίσης το πρόγραμμα έχει επεκταθεί και στα καταστήματα που παράγουν πράσινα απορρίμματα (μανάβικα, super – markets κ.α).
Έγινε  σ’ όλα τα σχολεία ενημέρωση για ευαισθητοποίηση των μαθητών. Αυτοί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές στην προσπάθειά μας για ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Είναι σίγουρο πως χωρίς την ευαισθητοποίηση της νεολαίας και την ενεργή δράση των Δημοτών κανένα πρόγραμμα ανακύκλωσης δεν υλοποιείται .
Για την καλύτερη εφαρμογή και παρακολούθηση του προγράμματος δημιουργείται επιτροπή παρακολούθησης αποτελούμενη:
· από διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Δ.Σ.
· τους εργαζόμενους του Δήμου
· κοινωνικούς φορείς ( περιβαλλοντικές και εθελοντικές ομάδες κ.λ.π. )
Η επιτροπή αυτή θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί το πρόγραμμα, κάνοντας διορθωτικές παρεμβάσεις , ( ποσοτικοποιώντας και τους στόχους δράσης ).
Ανά εξάμηνο θα συντάσσει έκθεση προς το Δ.Σ. για την επαναξιολόγηση των δράσεων και την πορεία υλοποίησης .
Η Δημοτική Αρχή μαζί με τους κατοίκους της πόλης, θα κάνουν πράξη την ανακύκλωση, την προστασία του περιβάλλοντος .
Είναι δεδομένο πως χωρίς την βελτίωση της αποκομιδής των οργανικών προϊόντων το πρόγραμμα ανακύκλωσης δε θα υλοποιηθεί .Αυτό αντιμετωπίζεται :
α ) με την προμήθεια νέων κάδων
β ) Τη χωροθέτηση των κάδων με τις εσοχές
γ ) Την καμπάνια για τον καθαρισμό καθαριότητας του Δήμου μας
δ ) Τη συμβολή των εργαζομένων του Δήμου
Ετσι θα  βελτιώσουμε σημαντικά την εικόνα της  πόλη μας, προκειμένου να γίνει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη
Παράλληλα το αμέσως επόμενο διάστημα, ξεκινάει η ένταξη των Δημοσίων κτιρίων στη χρήση φυσικού αερίου,( αρχή από το Δημοτικό κολυμβητήριο), ώστε να εξοικονομείται ενέργεια .
Ταυτόχρονα ζητάμε από την ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ , ΕΣΔΚΝΑ , τη διενέργεια διαγωνισμού για ολοκληρωμένο και με περιβαλλοντικούς όρους σύστημα συλλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων ( αρκετοί επιστήμονες και φορείς αναγνωρίζοντας τη δράση του Δήμου μας αποστέλλουν ήδη τις προτάσεις τους ) .