Πυρασφάλεια Δήμου Πετρούπολης: Ένας μικρός Πυροσβεστικός Σταθμός στην πόλη μας!
Η εποχιακή Πυρασφάλεια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πετρούπολης, αποτελεί πλέον έναν θεσμό για την πόλη μας, με την ενεργό δράση της να ξεπερνά την 25ετία.
Συστάθηκε πριν από πολλά έτη από το υπάρχον προσωπικό του Δήμου, που κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αποκτούσε διπλά καθήκοντα, κάνοντας χρήση του διαθέσιμου εξοπλισμού (υδροφόρες, μηχανήματα έργου της Υπηρεσίας Καθαριότητας κλπ.). Με τα χρόνια ξεκίνησαν οι προσλήψεις εποχιακού προσωπικού Πυρασφάλειας, καθώς και η προμήθεια, ή η μετατροπή, μικρών οχημάτων πυρόσβεσης (ντακότες).
Τα τελευταία χρόνια η Πυρασφάλεια του Δήμου Πετρούπολης έχει εξελιχθεί σε έναν μικρό τοπικό Πυροσβεστικό Σταθμό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της πόλης μας, του περιαστικού της πρασίνου και του ορεινού όγκου του Ποικίλου όρους, στο οποίο έχει τον απόλυτο πρωταγωνιστικό ρόλο σε σχέση με τους όμορους δήμους και τον ΑΣΔΑ.
Η στελέχωσή της γίνεται πλέον από εποχιακό προσωπικό ΙΔΟΧ 4μηνης Σύμβασης, που στην πλειονότητά του είναι πιστοποιημένο από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με εμπειρία στην πυρόσβεση και στη διάσωση ως εθελοντές.
Τα τελευταία χρόνια ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πετρούπολης έχει ενισχυθεί με νέα οχήματα.
Σήμερα διατίθενται στην Πυρασφάλεια τρία (3) μικρά πυροσβεστικά ντακότες (ημικάμπινα 4X4 με υπερκατασκευές πυρόσβεσης), μία μικρή κλούβα για τις ανάγκες αποψίλωσης της ξηράς βλάστησης και ένα SUV για την εποπτεία. Επίσης, διατίθενται τρεις (3) μεγάλες υδροφόρες υψηλής χωρητικότητας (6-10 τόνων), με δυνατότητα πυρόσβεσης (διαθέτουν κανόνι με πιεστικό) αλλά και ανεφοδιασμού των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Τα υπάρχοντα μηχανήματα έργου, καθώς και τα φορτηγά του Δήμου Πετρούπολης βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα, για να συνδράμουν εάν κι εφόσον χρειαστεί.
Στο Ποικίλο όρος έχουν πλέον τοποθετηθεί πέντε (5) δεξαμενές ανεφοδιασμού ελικοπτέρων και μεγάλος αριθμός κλειστών δεξαμενών, συνολικής χωρητικότητας 120 κυβικών μέτρων.
Η κορυφή του βουνού, η “Ζαχαρίτσα”, έχει στελεχωθεί με δύο φυλασσόμενα πυροφυλάκια, τα οποία εποπτεύουν άμεσα όλη την Πετρούπολη, τους περιαστικούς της δασικούς χώρους και το Θριάσιο πεδίο, ενώ προσφέρουν και μια εικόνα του Υμηττού, της Πεντέλης, της Πάρνηθας, καθώς και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.
Οι περιπολίες των οχημάτων του Δήμου Πετρούπολης, μαζί με εκείνες του ΑΣΔΑ, καλύπτουν όλον τον ορεινό όγκο, ενώ υπάρχει μόνιμη πυροφύλαξη στον πνεύμονα της πόλης το Άλσος Αγίου Δημητρίου, την περιοχή των παλαιών πεδίων βολής και του Προφήτη Ηλία (οδός Πανοράματος).
Ο Δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος σε δήλωσή του τόνισε:
«Η Πυρασφάλεια του Δήμου Πετρούπολης αποτελεί αναμφίβολα έναν αξιόπιστο σύμμαχο στον αγώνα που δίνει κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ο 10ος Πυροσβεστικός Σταθμός Αθηνών που έχει την αρμοδιότητα της πόλης μας και του Ποικίλου όρους.
Το έργο της προληπτικής αποψίλωσης της ξηράς βλάστησης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο είναι εξαιρετικά σωτήριο, αφού αποψιλώνονται, σε συνδυασμό με τον ΑΣΔΑ, εκατοντάδες στρέμματα, καθώς και περί των 250 αστικών οικοπέδων που είναι παραμελημένα και δεν φροντίζονται από τους ιδιοκτήτες τους.
Η Πυρασφάλεια της πόλης μας αποτελεί πια αναπόσπαστη Υπηρεσία του Δήμου μας, καθώς επαγρυπνεί για την ασφάλεια του βουνού μας, του περιαστικού πρασίνου μας, του Άλσους μας και όχι μόνο…
Προσδίδει στους πολίτες της Πετρούπολης μια επιπλέον σιγουριά και ασφάλεια. Η δε συνεργασία της με το Πυροσβεστικό Σώμα, τον ΑΣΔΑ, το Δασαρχείο Αιγάλεω και την Περιφέρεια Αττικής είναι άψογη και σε απόλυτη εναρμόνιση».