Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης για τα Καρδιομεταβολικά Νοσήματα από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Πετρούπολης
Ο Δήμος Πετρούπολης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), πραγματοποίησε στις 11 Μαΐου 2023 στο «ΚΕΠ Υγείας», Υβριδική Ημερίδα Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης του κοινού για τα Καρδιομεταβολικά Νοσήματα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, με την ευγενική χορηγία της Boehringer– Ingelheim.
Την Ημερίδα χαιρέτισε ο Δήμαρχος Πετρούπολης κος Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος, όπου και λόγω της ιδιότητάς του ως καρδιολόγου, αναφέρθηκε και στις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κος Γιώργος Πατούλης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα καρδιομεταβολικά νοσήματα, τα οποία αποτελούν χρόνιες παθολογικές καταστάσεις με αρνητικές συνέπειες για την καρδιαγγειακή λειτουργία και τις μεταβολικές διεργασίες. «Η έγκαιρη διάγνωση, αλλά και ο εντοπισμός ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων για την εμφάνιση καρδιομεταβολικών νοσημάτων, αποτελούν βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπισή τους, αλλά και για τη μείωση των πρόωρων ή αιφνίδιων θανάτων από αυτά. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον γενικό πληθυσμό, αλλά και τις ευπαθείς ομάδες, για τη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής σε συνδυασμό με τακτικές ιατρικές εξετάσεις, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η πρόληψη». Τέλος, αναφέρθηκε στην ευθύνη της Περιφέρειας, να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής κος Νίκος Κακαβάς, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ανάφερε ότι: «Είναι χαρά μας που ο Δήμος μας σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ διοργάνωσε μια ημερίδα με θέμα τα καρδιομεταβολικά νοσήματα. Τα τελευταία χρόνια και με δεδομένες τις ακραίες συνθήκες που επικράτησαν και στην υγεία λόγω της πανδημίας, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε με τις μικρές μας δυνάμεις ότι ήταν εφικτό. Τώρα πια, εκμεταλλευόμενοι κάθε πρόταση συνεργασίας που κατά την άποψή μας έχει σημαντικό επιστημονικό περιεχόμενο, λαμβάνουμε και στηρίζουμε πρωτοβουλίες πρόληψης σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας».
Κλείνοντας, ευχαρίστησε ιδιαίτερα το ΕΔΔΥΠΠΥ και τους συνεργάτες του για την άψογη συνεργασία, καθώς και τους εξαιρετικούς επιστήμονες και εισηγητές της ημερίδας Χαράλαμπο Καλογερόπουλο & Λουκία Πλιούτα.
Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Κουρή στον χαιρετισμό της μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στον προσυμπτωματικό έλεγχο των Καρδιολογικών Νοσημάτων. «Στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα από την δομή των ΚΕΠ Υγείας. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από ασθένειες πριν εκδηλώσουν τη νόσο. Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές».
Ακολούθησε ανάγνωση του χαιρετισμού της προέδρου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Δρ. Αναστασίας Μαυρογιαννάκη που δηλώνει παραδοσιακά αρωγός, προσφέροντας την επιστημονική στήριξη σε κάθε πρωτοβουλία πρόληψης & ενημέρωσης του ευρύτερου πληθυσμού για τον Διαβήτη.
Τον λόγο στη συνέχεια έλαβαν οι ομιλητές, μέλη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, κος Καλογερόπουλος Χαράλαμπος, Παθολόγος, Πρώην Πανεπιστημιακός Υπότροφος Β΄ΠΠΚ-ΕΚΠΑ Νοσοκομείο Αττικόν και κα Πλιούτα Λουκία, Παθολόγος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη, Β΄ΠΠΚ-ΕΚΠΑ Νοσοκομείο Αττικόν όπου ανέφεραν στις ομιλίες τους ότι:
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία πανδημία παγκοσμίως, καθώς αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από αυτόν. Στην Ελλάδα, με δεδομένα από μελέτη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και του Εργαστηρίου Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 11,9% του πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Η έγκαιρη διάγνωση, που είναι αποτέλεσμα της ενημέρωσης του κοινού και ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος σε άτομα άνω των 45 ετών με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη ή άλλους παράγοντες κινδύνου, οδηγεί στην άμεση θεραπεία με σκοπό τη μείωση των επιπλοκών και την καλή ποιότητα ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.
Η αλλαγή του τρόπου ζωής με δίαιτα και άσκηση, όπως έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες, αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα κάθε προγράμματος αντιμετώπισης της υπεργλυκαιμίας και οδηγεί στην απώλεια σωματικού βάρους, ρύθμιση του σακχάρου αίματος και ευεξία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Η κατάλληλη δίαιτα (πρόγραμμα διατροφής εξατομικευμένο) καθώς και το είδος της άσκησης (μέτριας ή έντονης έντασης αερόβια άσκηση διάρκειας 30 λεπτών το λιγότερο 5 φορές την εβδομάδα), καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό διότι πρέπει να εξατομικεύεται λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία καθώς και την παρουσία άλλων νοσημάτων.