Σύσκεψη Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πετρούπολης, Μάιος 2020.
Σύσκεψη Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πετρούπολης, Μάιος 2020
Την Πέμπτη 7 Μαΐου 2020 και ώρα 11 π.μ. πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Πετρούπολης και Προέδρου Στέφανου Γαβριήλ Βλάχου, η 9η τακτική σύγκλιση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πετρούπολης, στα πλαίσια των τακτικών συνεδριάσεων του Οργάνου, λόγω της αρχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου με μειωμένο αριθμό μελών, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του Σ.Τ.Ο Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος, αφού έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των δράσεων του Δήμου κατά την απελθούσα χειμερινή περίοδο, ανέπτυξε τα θέματα που αφορούν κινδύνους εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών της αρχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Κατόπιν παρουσίασε το φετινό προγραμματισμό του Δήμου για εποχιακή πυροφύλαξη και ζήτησε τις απόψεις και τη συμβολή των εκπροσωπούμενων Φορέων, προκειμένου να υπάρξει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τους.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν εκτενώς τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πετρούπολη κάθε αντιπυρική περίοδο, με επίκεντρο τις ανησυχίες για τις πευκόφυτες αλσικές εκτάσεις της πόλης και το περιαστικό πράσινο του Ποικίλου όρους.
Η συνεδρίαση ήταν ουσιαστική και τέθηκαν τα εξής πρακτικά ζητήματα πυροπροστασίας:
• Επανατέθηκε ζήτημα παρεμπόδισης της ελεύθερης εισόδου οχημάτων προς το βουνό, μετά τον πρόσφατο εντοπισμό των εύφλεκτων και τοξικών αποβλήτων την 1η Μαΐου 2020, όπου κινητοποιήθηκε μεγάλος αριθμός Υπηρεσιών για την άμεση περισυλλογή τους, προκειμένου να προληφθεί μια καταστροφή στο πυκνό δασικό τοπίο.
• Διερευνήθηκε από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, η πρακτική διαδικασία κλεισίματος του μεγάλου αριθμού ελεύθερων προσβάσεων οχημάτων προς το βουνό, ενώ Δασαρχείο και ΑΣΔΑ δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου μας, την Περιφέρεια Αττικής και τον Συντονιστή Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα.
• Συζητήθηκε η γενική παραβατικότητα στο Ποικίλο (απόρριψη μπαζών, ελλενίτ και άλλων ρύπων, καθώς και η παραβατικότητα του Κοινού Ποινικού Δικαίου).
• Ζητήθηκε η ενίσχυση των δυνάμεων φύλαξης του Δασαρχείου από την ΕΛ.ΑΣ, μέσω της διάθεσης οχήματος 4Χ4.
• Ο 10ος ΠΣΑ παρουσίασε το Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα για φέτος.
• Ρυθμίστηκαν θέματα επιδιόρθωσης του δασικού οδικού δικτύου με την συμβολή του Δήμου και του ΑΣΔΑ.
• Τέθηκαν θέματα ορεινού δικτύου δεξαμενών πυρόσβεσης.
• Ρυθμίστηκαν θέματα προσλήψεων εποχιακού προσωπικού πυρασφάλειας από τον Δήμο και τον ΑΣΔΑ, για φυλάξεις, περιπολίες και αποψίλωσης ξηρών χόρτων και καθαρισμού του βουνού.
• Το Δασαρχείο θα ελέγξει και θα υποδείξει ποια κωνοφόρα δέντρα πρέπει να κοπούν ή να κλαδευτούν στο Άλσος Αγίου Δημητρίου, προκειμένου την εξυγίανση και πυροπροστασία του.
• Συζητήθηκε το θέμα που αφορά στους μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Ο Δήμαρχος – Πρόεδρος ανέθεσε στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, να συστήσει Μητρώο εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, που να πληροί ουσιαστικές και νομικές προϋποθέσεις. Επίσης ζήτησε να βρεθεί ημερομηνία εθελοντικής δράσης καθαρισμού του Ποικίλου, με τη συνδρομή των Υπηρεσιών του Δήμου, πολιτών και τοπικών συλλόγων που γνωρίζουν καλά το βουνό και δραστηριοποιούνται σε αυτό.
Στην συνεδρίαση κλήθηκαν και παραβρέθηκαν οι ακόλουθοι Υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και Φορείς: ο Πρόεδρος του Οργάνου Δήμαρχος Στ. Γ. Βλάχος, ο Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας Φ. Χριστόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας, Ν. Μαλαθρίτης, ο Διευθυντής Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας, Β. Μανωλάκος, ο Προϊστάμενος Πολ. Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Αν. Χαχλάκης, ο Διοικητής του 10ου ΠΣΑ, Αντιπύραρχος Π. Μπούγιας, ο Διοικητής του ΑΤ Πετρούπολης, Αστ/κός Υποδ/ντής Φ. Φραγκάκης, ο Προϊστάμενος Πολ. Προστασίας του ΑΣΔΑ, Π. Γεωργόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Αιγάλεω, δασοφύλακας Ν. Βλάχος, ο επικεφαλής της εθελοντικής οργάνωσης Πολιτικής Προστασίας ΕΕΕΔΕΑ, Γ. Κασφίκης και ο πρόεδρος του συλλόγου “ΟΔΥΣΣΕΑΣ”, Δ. Ζωναράς, κατόπιν ειδικής πρόσκληση του Προέδρου – Δημάρχου.
Ο Δήμος Πετρούπολης ευελπιστεί ότι όλοι οι Φορείς θα συνεργαστούν αρμονικά και αποτελεσματικά, για την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου της αρχόμενης αντιπυρικής περιόδου.
Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του Δήμου φέτος, πιθανότατα θα ενισχυθούν από ένα ακόμα πυροσβεστικό όχημα, που θα προμηθευτεί από επικείμενο διαγωνισμό, μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.
ΚΑΛΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ! ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!