Τρεις μήνεimage002ς μετά την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πηγαίνοντας πίσω ακόμα και από τις θολές προεκλογικές τους δεσμεύσεις, όχι μόνο δεν έφεραν αμέσως στη Βουλή νόμο για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, αλλά ακολουθώντας την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, προχώρησαν σε νέα συμφωνία επέκτασης του υπάρχοντος μνημονίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό.
Στη συνέχεια, πρώτη η Περιφέρεια Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ), μετέφερε τα αποθεματικά της στη Τράπεζα της Ελλάδας, όπως αντίστοιχα έπραξε και η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της συγκυβέρνησης, χρήματα δηλαδή που θα έπρεπε να διατίθενται για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων.
Στις 20 Απρίλη η συγκυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάζει χέρι και μάλιστα αναδρομικά από τις 17/3 στα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δανειστών. Οι παραπάνω υποχρεώνονται να τα καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ από τη δέσμευση αυτή εξαιρούνται τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους υποχρεώσεων μόνο για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Μετά το  δεκαπενθήμερο άραγε τι ακολουθεί; Μήπως η πλήρης κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ) και η ανταποδοτικότητα των λειτουργιών των Δήμων; Μήπως η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δομών και υπηρεσιών;

Αυτές οι ενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων. Εξάλλου, στον Δήμο μας τα ταμειακά διαθέσιμα, ύψους 2.000.000 και πλέον, διαθέτονταν ακριβώς για τις παροχές προς τους δημότες.
Η απόφαση της συγκυβέρνησης για το Δήμο μας σημαίνει ότι τίθενται σε κίνδυνο αφενός οι λειτουργίες και οι δομές στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την Κοινωνική Πολιτική, αφετέρου τα έργα που ήδη υλοποιεί και που σκόπευε να υλοποιήσει ο Δήμος είτε με δικά του χρήματα είτε από άλλους φορείς.
Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπορεί να μας απαντήσει για το πως θα πληρωθεί το φυσικό αέριο και όλα τα λειτουργικά έξοδα προκειμένου να λειτουργήσει το Κολυμβητήριο; Πως άραγε θα κατασκευαστεί ο δεύτερος ιδιόκτητος Παιδικός σταθμός και θα πραγματοποιηθούν οι ασφαλτοστρώσεις που ήταν ενταγμένα στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας; Πως θα λειτουργήσουν οι Παιδικοί σταθμοί; Συνολικά, πως ο Δήμος μας θα υλοποιήσει μία σειρά μικρά και μεγάλα έργα από το Τεχνικό του Πρόγραμμα;

Με την ΠΝΠ αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι η διαπραγμάτευσή που συντελείτε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων είναι μακριά και καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των εργαζομένων, των άνεργων, συνολικά του ελληνικού λαού.
Ως Δημοτική Αρχή καταγγέλλουμε αυτή την ενέργεια  της συγκυβέρνησης, να πάρει τα λεφτά των εργαζομένων για να αποπληρώσει ένα χρέος που ο λαός δεν το έχει δημιουργήσει και δηλώνουμε ότι δε θα καταθέσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ. Να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI. Ταυτόχρονα, καλούμε τους εργαζόμενους να απειθαρχήσουν στην αντιλαϊκή πολιτική και να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, διεκδικώντας την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους.

                                                                               21/4/2015
                                                                           Η Δημοτική Αρχή