Δελτίο Τύπου του Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Δελτίο Τύπου του Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

 

Η 26η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους είναι ημέρα ευαισθητοποίησης για το φαινόμενο των ναρκωτικών και τις αιτίες που το προκαλούν, ημέρα προβληματισμού και κινητοποίησης για την καταπολέμησή του.
Η πανδημία του COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, ανέδειξαν περισσότερο από ποτέ τις κοινωνικές αιτίες του φαινομένου των εξαρτήσεων.
Συγκεκριμένα συνθήκες όπως, η ανεργία, η εργασιακή αβεβαιότητα, η οικονομική δυσχέρεια, η φτώχεια αλλά και ο φόβος στην απειλή του κορωνοϊού χωρίς ουσιαστική κοινωνική προστασία, ενέτειναν τις αιτίες της εξάρτησης και την κατάχρηση ουσιών.
Ταυτόχρονα, η κοινωνική απομόνωση, η μοναξιά, η έλλειψη επικοινωνίας και οι καταστάσεις ανίας εξαιτίας του εγκλεισμού στο σπίτι, διαμόρφωσαν τις συνθήκες για απότομη αύξηση της χρήσης και δεν είναι τυχαίο που παρατηρήθηκε μαζική αγορά και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κάνναβης, ιδίως στις χώρες όπου είναι νόμιμη.
Μέσα στην οικονομική κρίση, η διακίνηση ναρκωτικών αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα πεδία κερδοφορίας και σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας ετήσιας έκθεσης από το EMCDDA, εντοπίζεται ότι η πανδημία δεν επηρέασε ούτε την παραγωγή ούτε την εμπορία ναρκωτικών.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών γίνεται δυστυχώς όλο και πιο δυναμικό και παγκόσμιο με κύριο στοιχείο την αλλαγή των προτύπων χρήσης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, της εξέλιξης της τεχνολογίας και της αξιοποίησης τους, στην διακίνηση ναρκωτικών.
Στην χώρα μας, εν καιρώ πανδημίας σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση στη χρήση ναρκωτικών ουσιών αλλά και αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών, όπως αποκαλύπτει ανάλυση των αστικών αποβλήτων στην Ψυττάλεια. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε υπέρμετρη αύξηση στην κατανάλωση κοκαΐνης, που αγγίζει τα 800γρ ανά ημέρα, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010 έως σήμερα!

Η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης και οι διαφημιστικές εκστρατείες για τα «ευεργετικά οφέλη» της, φαίνεται ότι επέφερε επιπτώσεις τέτοιες ώστε να αποενοχοποιείται στη συνείδηση των παιδιών και νέων ανθρώπων. Η ανοχή που δημιουργείται παίρνει σοβαρές διαστάσεις σε συνδυασμό με την ανεργία, την ανασφάλεια, την κρίση αξιών, την απομόνωση, την ματαίωση και την έλλειψη οράματος των νέων.
Στην πρόληψη παλεύουμε για να ευαισθητοποιήσουμε τα μέλη της κοινότητας στο να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση όλων των αιτιών που οδηγούν στην εξάρτηση. Η συνάντηση των ανθρώπων μελών της κάθε κοινότητας γύρω από τους στόχους βελτίωσης της ζωής τους και η συνδιαμόρφωση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, συνιστά έναν σημαντικό στόχο της πρόληψης.
Σε αυτό το πεδίο της κοινωνικής, ανθρωπιστικής κρίσης καλούνται τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων να αφουγκραστούν τις ανάγκες και τα αιτήματα των μελών της κοινότητας στις οποίες απευθύνονται, να τα στηρίξουν και να βρουν νέους τρόπους παρέμβασης μέσα στην πανδημία και στα περιοριστικά μέτρα που επικράτησαν.
Σε απόλυτη συνέπεια με τη φιλοσοφία της πρωτογενούς πρόληψης έρχεται και η θέση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, η οποία προτείνει έναν κεντρικό σχεδιασμό, ώστε να στηριχθούν θεσμικά και να εφαρμοστούν προγράμματα πρόληψης σε όλες τις βαθμίδες παιδείας, καθώς και στον αθλητισμό και στον πολιτισμό. Στόχος είναι μια ευρύτερη κοινωνική δράση που κινητοποιεί όλα τα κοινωνικά στρώματα. Επιδιώκει την συμμετοχή κοινωνικών δυνάμεων και συλλογικών φορέων και οργανώσεων.

Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ», ανταποκρίθηκε με ευαισθησία στις νέες συνθήκες και προκειμένου να συνδεθεί με την κοινότητα, διοργάνωσε διαδικτυακά ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια σε όλες τις ομάδες στόχους: εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γονείς και μαθητές αλλά και ομάδες αυτογνωσίας και ψυχικής ενδυνάμωσης στον γενικό πληθυσμό.
Μεγάλη ήταν η ανάγκη σε ατομικό επίπεδο με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε άτομα που χρειάζονταν ψυχολογική στήριξη.
Ως εργαζόμενοι στο πολυδιάστατο έργο της πρόληψης, προσπαθούμε να γίνουμε αρωγοί παρεμβαίνοντας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, μέσα από την ενδυνάμωση μιας υγιούς και συγκροτημένης προσωπικότητας, μέσα από τη δημιουργία υποστηρικτικών και κοινωνικών πλεγμάτων.
Οι παρεμβάσεις μας δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αποσπασματικές, δεν προωθούν ένα «lifestyle» που συνάδει με το σύγχρονο ατομοκεντρικό μοντέλο ζωής. Αντίθετα, η δική μας η πρόταση είναι ένας τρόπος ζωής με κίνητρο, ενδιαφέροντα, αλληλεγγύη, συλλογικότητα, αξιοπρέπεια!

«Πρόληψη των ναρκωτικών και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων είναι η αγάπη, η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η φιλία και η υποχώρηση των ατομικών συμφερόντων μπροστά στο συλλογικό καλό. Η τέχνη της Πρόληψης δεν είναι επάγγελμα. Είναι τέχνη ζωής που προϋποθέτει για την άσκησή της Πίστη, Ανθρωπιά και Πορεία, Αυτογνωσία».

 

 

Δελτίο Τύπου του Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.