Εαρινή Σύγκλιση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πετρούπολης, Μάιος 2023

Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 και ώρα 11:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Πετρούπολης και Προέδρου Στέφανου Γαβριήλ Βλάχου, η 15η τακτική σύγκλιση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πετρούπολης, στα πλαίσια των τακτικών συνεδριάσεων του Οργάνου, λόγω της αρχόμενης αντιπυρικής περιόδου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου δια ζώσης κι έλαβαν επίσημη πρόσκληση όλα τα μέλη του Οργάνου, καθώς και τα έκτακτα μέλη.

Μετά από έναν σύντομο απολογισμό της χειμερινής περιόδου, ο Δήμαρχος ανέπτυξε τα θέματα που αφορούν κινδύνους εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών της αρχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Κατόπιν, ο Αντιδήμαρχος έχων την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας Φώτης Χριστόπουλος, παρουσίασε τον φετινό προγραμματισμό του Δήμου για εποχιακή πυροφύλαξη.

Φέτος, στο πρόγραμμα πυροφύλαξης, θα ενσωματωθούν και τα δύο (2) νέα οχήματα που προμηθεύτηκε ο Δήμος μας και μαζί με αυτό που μπήκε στο πρόγραμμα τις προηγούμενες χρονιές, θα γίνουν τρία (3) τα μικρά οχήματα πυρασφάλειας.

Επίσης, θα διατεθεί και η μεγάλη υδροφόρα του ΑΣΔΑ που παραχωρήθηκε στον Δήμο μας και θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμες σε ημερήσια βάση δύο (2) μεγάλες υδροφόρες.

Τα δύο (2) πυροφυλάκια της κορυφής Ζαχαρίτσας, που πρωτολειτούργησαν πέρυσι με επιτυχία, θα στελεχωθούν και φέτος, τόσο με ΙΔΟΧ προσωπικό που θα προσλάβει ο Δήμος, όσο και με εθελοντές.

Οι καθαρισμοί της ξηράς βλάστησης θα ξεκινήσουν άμεσα και μέσα στον Μάιο, σε συνδυασμό με εκείνους του ΑΣΔΑ.

Επίσης, θα τοποθετηθούν μπάρες στις εισόδους του βουνού για τις ημέρες με απαγόρευση εισόδου.

Ο Δήμαρχος ως Πρόεδρος, ζήτησε τις απόψεις και τη συμβολή των εκπροσωπούμενων Φορέων, προκειμένου να υπάρξει ετοιμότητα για την αντιμετώπισή τους.

Η συνεδρίαση ήταν ουσιαστική και τέθηκαν καθαρά πρακτικά ζητήματα πυροπροστασίας και συντονισμού των εμπλεκόμενων Φορέων:

  • Ρυθμίστηκαν θέματα επιδιόρθωσης του δασικού οδικού δικτύου με την συμβολή του Δήμου και του ΑΣΔΑ
  • Ο εκπρόσωπος του ΑΣΔΑ δεσμεύτηκε ότι οι καθαρισμοί θα ξεκινήσουν την εβδομάδα πριν τις εκλογές. Επίσης, δρομολογήθηκε έλεγχος του δικτύου νερού που ξεκινά από την υδρογεώτρηση του ΑΣΔΑ στα γήπεδα Γρηγορίου και καταλήγει στην υδατοδεξαμενή της οδού Αναπαύσεως
  • Φέτος ο Δήμος Πετρούπολης θα προσλάβει 35 εποχιακούς πυροφύλακες και θα συνεργαστεί με βεβαιωμένους εθελοντές, ώστε να ελέγχεται τόσο το Άλσος, όσο και όλο το Ποικίλο Όρος
  • Έγινε συζήτηση για κλιματιζόμενους χώρους κατά τη διάρκεια καυσώνων

Όλοι οι Φορείς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να συνεργαστούν αποτελεσματικά και ανέλυσαν διεξοδικά τα πρακτικά ζητήματα, χωρίς να αναλωθούν σε τυπικές διαδικασίες.

Την συνεδρίαση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Ανδρέας Λεωτσάκος και οι ακόλουθοι Υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και Φορείς: ο Δήμαρχος Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος ως Πρόεδρος του ΣΤΟ, ο Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας Φ. Χριστόπουλος, ο Διευθυντής Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας, Β. Μανωλάκος, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Χαρ. Μαρκόπουλος, η Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας & Πρόνοιας Πηγή Αποστολάκη, ο Διοικητής του 10ου ΠΣΑ, πύραρχος Π. Μπούγιας, ο Υποδιοικητής του ΑΤ Πετρούπολης υπ/μος Φ. Κλώνης, ο Δασοφύλακας Ν. Βλάχος, ο Προϊστάμενος Πολ. Προστασίας του ΑΣΔΑ, Π. Γεωργόπουλος, ο επικεφαλής της εθελοντικής οργάνωσης Πολιτικής Προστασίας ΕΕΕΔΕΑ, Γ. Κασφίκης, ο πρόεδρος του ΠΔΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ Δ. Ζωναράς, ο σύμβουλος Δημάρχου Δημήτρης Σπαθούλας και ο εθελοντής πυροσβέστης Στ. Κολίσογλου.

 

Κατά τη Συνεδρίαση τηρήθηκαν Πρακτικά, τα οποία θα διατεθούν στους συμμετέχοντες Φορείς στην αμέσως επόμενη Συνεδρίαση του Οργάνου.

Ο Δήμος Πετρούπολης ευελπιστεί ότι όλοι οι Φορείς θα συνεργαστούν αρμονικά και αποτελεσματικά, για την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου της αρχόμενης αντιπυρικής περιόδου.

ΚΑΛΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2023! ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!