Ανακοίνωση του Δήμου Πετρούπολης για την έκτακτη αναστολή του προγράμματος «στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς»

Λάβαμε γνώση ότι στις 25 Ιουνίου, η Διευθύντρια του 2ου Γενικού Λυκείου Πετρούπολης, Θεοδώρα Γκέλη, μέσω της υπηρεσιακής πλατφόρμας «myschool» απέστειλε, υπογεγραμμένο από την ίδια,  ενημερωτικό κείμενο του Συλλόγου Γονέων, προς τους γονείς του σχολείου με αναληθές κι ανακριβές περιεχόμενο.

Συγκεκριμένα, στο από 25/6/2024 ενημερωτικό κείμενο διατείνεται ότι: «[…] Δυστυχώς η δημοτική αρχή βρέθηκε κατώτερη των περιστάσεων αφού αποδέχτηκε την εισήγηση του επιτρόπου για μη ανάθεση του έργου (πράγμα που σημαίνει ότι αν η εισήγηση περάσει η καθυστέρηση θα διαρκέσει 3 τουλάχιστον χρόνια). Επίσης, θεωρώντας ίσως δεδομένο ότι δε θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, δεν έχουν καν ξεκινήσει τις διαδικασίες για το διαγωνισμό!».

Η πραγματικότητα είναι η εξής: Το έργο «Εργασίες για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των κτιριακών υποδομών του 2ου ΓΕΛ» αποτιμάται στο ποσό των 710.000 ευρώ. Η σχετική μελέτη εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία (Τ.Υ.) στην τρέχουσα δημοτική θητεία, μιας και δεν υπήρξε προηγούμενη μελέτη. Λόγω του δημοσίου χαρακτήρα της σύμβασης και του ύψους του ποσού, η σχετική σύμβαση εκτέλεσης του έργου υπόκειται υποχρεωτικά σε προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.) κι αρμόδια γι’ αυτόν είναι Επίτροπος του.

Ως Δημοτική Αρχή, στην προσπάθειά μας να επιλύσουμε όσο γίνεται πιο άμεσα το στεγαστικό ζήτημα του 2ου Λυκείου, για την εύρεση αναδόχου στο ως άνω έργο, προτείναμε στην Επίτροπο του Ε.Σ. να ακολουθηθεί η ταχύτερη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση διακήρυξης.

Πλην όμως, παρά τις επίμονες προσπάθειες που εξακολουθούμε να καταβάλλουμε, η Επίτροπος δεν έχει δεχτεί ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, κρίνοντας πως η επισκευή του 2ου Λυκείου δεν είναι κατεπείγουσα ανάγκη, οφειλόμενη σε απρόβλεπτα γεγονότα καθότι το σχολείο στεγάζεται σε κοντέινερ ήδη 5 χρόνια.

Αμέσως, μετά τη συνάντηση με την Επίτροπο, η οποία δε στάθηκε θετικά απέναντι στην πρόταση μας να ακολουθηθεί η ταχύτερη διαδικασία, η Τ.Υ. ξεκίνησε παράλληλα τις απαιτούμενες ενέργειες για να ακολουθηθεί η εναλλακτική διαδικασία του διαγωνισμού κατόπιν έγκρισης μελέτης κι όρων διακήρυξης, που τάσσει συγκεκριμένες προθεσμίες ώστε αυτές να μην απολεσθούν, σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η ως άνω πρόταση μας.

Τοποθέτηση σχετικά με επιστολή, προς τους γονείς, του Συλλόγου Γονέων και της Διευθύντριας του 2ου ΓΕΛ Πετρούπολης

Σημειωτέον δε είναι ότι, αντίθετα από τα λεγόμενα του Συλλόγου Γονέων και της Διευθύντριας του 2ου ΓΕΛ, αφενός, ως Δημοτική Αρχή, δεν έχουμε αποδεχτεί την αρνητική στάση της Επιτρόπου και παραμένουμε σε επικοινωνία μαζί της κι αφετέρου η Τεχνική Υπηρεσία δε θα μπορούσε, πριν τη συνάντηση με την Επίτροπο, που ορίσθηκε με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, να ξεκινήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού τόσο από τη σκοπιά ενίσχυσης της πρότασης μας για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης όσο κι από τη σκοπιά των προθεσμιών που τάσσει ο σχετικός νόμος.

Επιπρόσθετα, «η καθυστέρηση τουλάχιστον των τριών χρόνων» που επικαλούνται ο Σύλλογος Γονέων και η Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ είναι εντελώς αυθαίρετη και υπηρετεί τη δημιουργία εντυπώσεων.

Από την πρώτη στιγμή, ως Δημοτική Αρχή έχουμε ενημερώσει με ειλικρίνεια τη σχολική κοινότητα του 2ου Λυκείου κι έχουμε απαντήσει σε κάθε σχετικό ερώτημα που μας έχει υποβληθεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων κι από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων σχετικά με το κτιριακό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, πέρα από την αλληλογραφία που έχουμε ανταλλάξει, έχουμε προβεί σε δύο συναντήσεις (31/1 και 5/4) με τη σχολική κοινότητα του 2ου ΓΕΛ ενημερώνοντας δια ζώσης για τα δεδομένα και τις εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα της αποκατάστασης του σχολείου και σε μία ακόμη (12/4) στο υπό κατασκευή κτίριο του 2ου ΓΕΛ.

Είμαστε ανοιχτοί σε παρατηρήσεις για το έργο μας. Ωστόσο, η κακοπροαίρετη κριτική που διαστρεβλώνει τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία έχουμε γνωστοποιήσει, δεν είναι ανεκτή, πολύ περισσότερο αν αφορά στο ζήτημα των σχολικών κτιριακών υποδομών.

Ως Δημοτική Αρχή, όχι μόνο ιεραρχούμε αλλά διεκδικούμε στο πλάι γονιών και μαθητών την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των σχολείων γιατί για εμάς τα παιδιά έχουν ανάγκη σύγχρονων, ασφαλών κτιρίων, με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή και αντισεισμική θωράκιση.

Τέλος, είναι εμφανές πως οι συντάκτες του συγκεκριμένου κειμένου, ενώ γνωρίζουν το σύνολο των ενεργειών μας και την πρόθεση μας για την άμεση επίλυση του εν λόγω ζητήματος, διαστρεβλώνουν τα γεγονότα κι εκφράζονται εκ των προτέρων αρνητικά κάνοντας στείρα αντιπολίτευση σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που απασχολεί γονείς και μαθητές.

Στον αντίποδα αυτού, ως Δημοτική Αρχή, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλουμε για την άμεση επίλυση του κτιριακού ζητήματος του 2ου ΓΕΛ αποτελώντας, όπως πάντα, στήριγμα στις διεκδικήσεις των γονέων και των μαθητών.

Η Δημοτική Αρχή Πετρούπολης