Το πρώτο «έξυπνο» παγκάκι εγκαταστάθηκε στην Πετρούπολη

Ο Δήμος Πετρούπολης, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α.), εγκατέστησε και λειτουργεί -χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση- στην πλατεία Αγ. Δημητρίου το πρώτο «έξυπνο» παγκάκι, το οποίο θα αποτελέσει ακόμα ένα σημαντικό εργαλείο για τη συλλογή δεδομένων της ποιότητας του αέρα στην πόλης μας.

Το πρώτο «έξυπνο» παγκάκι εγκαταστάθηκε στην Πετρούπολη

Η συμμετοχή του Δήμου μας στο πιλοτικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με το Ε.Α.Α. και τη Δρ. Βασιλική Ασημακοπούλου, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την πρότασή της να συμπεριληφθεί η Πετρούπολη μεταξύ των πέντε Δήμων της Αττικής που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το «έξυπνο» παγκάκι λειτουργεί με φωτοβολταϊκά πάνελ που εξασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία του και αποτελεί έναν σταθμό περιβαλλοντικής παρακολούθησης, με βασική αποστολή τη συνεχή καταγραφή της ποιότητας του αέρα σε τοπικό επίπεδο.

Το πρώτο «έξυπνο» παγκάκι εγκαταστάθηκε στην Πετρούπολη

Μέσω σύγχρονων αισθητήρων μετρά σε πραγματικό χρόνο τους σημαντικότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως αιωρούμενα μικροσωματίδια, διοξείδιο του αζώτου, όζον, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, πτητικές οργανικές ενώσεις και διοξείδιο του άνθρακα, συμβάλλοντας στην επιστημονική παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην εξαγωγή πολύτιμων περιβαλλοντικών δεδομένων.

Το πρώτο «έξυπνο» παγκάκι εγκαταστάθηκε στην Πετρούπολη

Παράλληλα, διαθέτει:

– θύρες USB για φόρτιση κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών συσκευών,

– ειδική παροχή φόρτισης ηλεκτρικών αμαξιδίων ΑμεΑ,

– δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, μέσω Wi-Fi 4G hotspot,

– ηλεκτρονική οθόνη ενημέρωσης («info kiosk»), όπου προβάλλονται στοιχεία για την ποιότητα του αέρα και χρήσιμες περιβαλλοντικές πληροφορίες.

Το πρώτο «έξυπνο» παγκάκι εγκαταστάθηκε στην Πετρούπολη

Ο Δήμος Πετρούπολης θα συνεχίσει τη συνεργασία που έχει εδραιώσει με επιστημονικούς φορείς, ώστε ο σχεδιασμός των περιβαλλοντικών πολιτικών του να βασίζεται σε δεδομένα. Ταυτόχρονα, η επιστημονική γνώση και τα αποτελέσματα των μετρήσεων μπορούν να γίνουν ένα επιπλέον «βέλος στη φαρέτρα μας», στον αγώνα που δίνουμε μαζί με σωματεία, φορείς και τους κατοίκους της Πετρούπολης για να κλείσει η χωματερή και να σταματήσει η επιβάρυνση της υγείας μας και του περιβάλλοντος.