ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Στόχοι: συνεργασία, δημιουργικότητα, πειραματισμός με νέα υλικά.

Η ΚΥΡΑ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλαιοί για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Το ημερολόγιο αυτό, αναπαριστά μία γυναίκα με εφτά πόδια, η οποία δεν έχει στόμα και αυτιά, ενώ τα χέρια της είναι σταυρωμένα.
Τα εφτά πόδια της αντιστοιχούν στις εφτά εβδομάδες που μεσολαβούν, μέχρι το Πάσχα. Τα χέρια της είναι σταυρωμένα επειδή προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει και δεν έχει αυτιά για να μην ακούει.

Υλικά:
1 κούπα αλάτι
1 κούπα νερό
3 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
οδοντογλυφίδα για διακόσμηση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμαράκι. Εάν χρειαστεί, προσθέτετε ελάχιστο νερό, με ένα κουτάλι.
Φτιάχνετε τα σχήματα σύμφωνα με τη φωτογραφία που σας παραθέτουμε. Φτιάχνετε ξεχωριστά το κάθε ποδαράκι και τα ενώνετε όλα, ώστε να σχηματιστεί η κυρά-Σαρακοστή. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο το σχέδιο σας.
Ψήνετε γύρω στα 15-20 λεπτά.

 

MΠΙΣΚΟΤΕΝΙΕΣ ΜΑΣΚΕΣ (Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης)

Υλικά:
300 γρ. αλεύρι μαλακό
100 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. βούτυρο, παγωμένο
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) για το άνοιγμα της ζύμης
1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό

Για τη σύνθεση:
100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
100 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη

Για το σερβίρισμα:
Βρώσιμη χρυσόσκονη & ζαχαρωτά της αρεσκείας μας.

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την άχνη, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, αλάτι, τη βανίλια και τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρει το μείγμα μας την υφή βρεγμένης άμμου.
Πλάθουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
Απλώνουμε αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας και τοποθετούμε πάνω τη ζύμη. Πασπαλίζουμε και τη ζύμη με αλεύρι και ανοίγουμε με έναν πλάστη μέχρι να έχει η ζύμη μας 0,5 εκ πάχος.
Εναλλακτικά, πλάθουμε ανάμεσα από δύο λαδόκολλες αφού έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι.
Σχεδιάζουμε ένα πατρόν μάσκας, το βάζουμε πάνω στη ζύμη και κόβουμε με ένα μαχαίρι.
Αν δυσκολευόμαστε μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο.
Απλώνουμε τον αραιωμένο κρόκο και τοποθετούμε στο κέντρο ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Τοποθετούμε από πάνω άλλη μια ζύμη με σχήμα μάσκας και πιέζουμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους και να μείνει σταθερό το καλαμάκι.
Μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα και βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Ψήνουμε για 15-18 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Βουτάμε τη μια πλευρά της μάσκας στη λιωμένη κουβερτούρα ή στη λευκή κουβερτούρα. Στολίζουμε με τη χρυσόσκονη ή τα ζαχαρωτά και σερβίρουμε.