ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ
• 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 500 γρ. βούτυρο, αιγοπρόβειο ή τύπου Κερκύρας
• 220 γρ. ζάχαρη άχνη
• 2 στικ βανίλια σε σκόνη
• 1 κ.γ. λικέρ πικραμύγδαλο
• 200 γρ. αμύγδαλο φιλέ, ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο
• 1 κ.γ. ανθόνερο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
• 300 γρ. ζάχαρη άχνη
• 1 κ.σ. ανθόνερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Βγάζουμε 2-3 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
• Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα και εν συνεχεία προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά.
• Μόλις μπει η ζάχαρη άχνη θα πέσει λίγο ο όγκος του βουτύρου, αλλά με το χτύπημα θα ξαναφουσκώσει. Πρέπει στο τέλος το μείγμα να μοιάζει με σαντιγί χτυπημένη.
• Ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες, το πικραμύγδαλο και το ανθόνερο. Ρίχνουμε μέσα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα αφού έχουν κρυώσει.
• Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, εκτός μίξερ και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
• Η ζύμη πρέπει να σπάει, να είναι σαν τρίμμα, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
• Βάζουμε γάντια στα χέρια μας και φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού (30 γρ.) και τα τοποθετούμε σε σειρά πάνω σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα. Καλό είναι πάνω σε κάθε κουραμπιέ να κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλό μας για να κρατάει περισσότερο την άχνη και να μη σπάσουν όσο ψήνονται.
• Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
• Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο. Με προσοχή τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί.
• Αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο.
• Σε ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε.
(by Akis Petrtzikis)