Σύσταση για Περιορισμό της Έκθεσης σε Εξωτερικούς Χώρους από τον Δήμο Πετρούπολης

Ενημέρωση για την Ατμοσφαιρική Επιβάρυνση στην Πόλη μας

Το μεσημέρι της Τρίτης 22 Αυγούστου 2023, εκδηλώθηκε μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Πάρνηθα και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής.

Δυστυχώς η φωτιά πιθανολογείται ότι θα εξακολουθήσει να καίει με μεγάλη ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Δήμος Πετρούπολης σε συνεργασία με την Επιχειρησιακή Μονάδα ΥΠΑΤΙΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και την ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής & Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, έχει εγκαταστήσει δίκτυο παρακολούθησης ποιότητας του αέρα στην πόλη μας.

Στο δίκτυο λειτουργούν ήδη τρεις σταθμοί μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5.

Το βράδυ της Τρίτης 22 Αυγούστου καταγράφεται από το δίκτυο μεγάλη επιβάρυνση των επιπέδων συγκέντρωσης PM2.5, με τις μέσες ωριαίες συγκεντρώσεις να ξεπερνούν τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, υποδηλώνοντας εξαιρετικά κακή ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα.
Εκτιμάται ότι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες και πρωινές ώρες της Τετάρτης 23 Αυγούστου 2023 η επιβάρυνση ενδεχομένως θα ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς θα εξασθενίσει η ένταση των ανέμων και θα περιορισθεί η διασπορά των ρύπων.
Ο Δήμος Πετρούπολης συνιστά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και τον περιορισμό των εξωτερικών δραστηριοτήτων στους πολίτες, κυρίως στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, ασθενείς και μικρά παιδιά) για όσο διάστημα παραμένουν πολύ αυξημένα τα επίπεδα συγκέντρωσης.
Επιπλέον, προτείνεται στους πολίτες να ενημερώνονται σε συνεχή βάση παρακολουθώντας την κατάσταση του αέρα στην πόλη μας μέσω της πλατφόρμας https://air-quality.gr/ κάνοντας zoom στην περιοχή μας.

Η ανάπτυξη του δικτύου παρακολούθησης ποιότητας του αέρα πραγματοποιείται στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Πετρούπολης, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (Α.Σ.Δ.Α.) με τίτλο «Μελέτη χαρακτηρισμού χωρικής διακύμανσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Πετρούπολη».