Σύσκεψη Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πετρούπολης - Οκτώβριος 2018
  Σύσκεψη Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πετρούπολης – Οκτώβριος 2018 .

Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 12:00, έγινε σύγκλιση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πετρούπολης, στα πλαίσια των τακτικών συνεδριάσεων του Οργάνου, λόγω της αρχόμενης χειμερινής περιόδου, κατόπιν της πρόσκλησης του Δημάρχου Πετρούπολης και προέδρου προς τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του, στο Δημαρχείο Πετρούπολης.
Τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης που συζητήθηκαν ήταν:
1) Σύντομος απολογισμός περασμένης Αντιπυρικής περιόδου
2) Πλημμυρικά φαινόμενα εποχής και αντιμετώπισή τους
3) Ετοιμότητα ερχόμενης χειμερινής περιόδου
4) Ενημέρωση για την πρόοδο σύνταξης του αναθεωρημένου Επιχειρησιακού Σχεδίου  Δράσης για μεγάλο σεισμό που εκπονεί ο Δήμος μας.

   Ο Δήμαρχος και πρόεδρος του Σ.Τ.Ο κ. Ευάγγελος Σίμος, έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των δράσεων του Δήμου κατά την απελθούσα αντιπυρική περίοδο, όπου υπήρξε αποτελεσματική φύλαξη της περιοχής πέριξ του άλσους του Αγ. Δημητρίου – Δημ. Κοιμητήριο- Γεώργιζα, τόσο εποχούμενη όσο και πεζή, στην ενίσχυση της περιοχής ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ και την εφαρμογή των εντολών της Περιφέρειας Αττικής για κλείσιμο των δασικών προσβάσεων τις ημέρες, όπου ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν κατηγορίας 4, την συνεισφορά του ΑΣΔΑ με την δική του πυροφύλαξη και τις περιπολίες του καθώς και την προσφορά της Εθελοντικής Ομάδας ΕΕΕΔΕΑ με πεζή φύλαξη μελών της εντός του άλσους.
Επίσης, ανέφερε ότι και φέτος ο Δήμος με συνεργείο του αποψίλωσε περί τις 230 θέσεις δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα από την ξηρά βλάστηση, σε συνεργασία με τον ΑΣΔΑ που αποψίλωσε  430 στρέμματα περιαστικά της πόλης και το άλσος του Αγ. Δημητρίου.
Η χρονιά φέτος κρίθηκε ικανοποιητική με μικρό μόνο αριθμό περιστατικών, στα οποία επενέβη άμεσα τόσο η Πυρασφάλεια του Δήμου όσο και ο 10ος Π.Σ.Α. (Πυροσβεστικός Σταθμός Αθηνών), του οποίου το έργο συνεχίζει να είναι εξαίρετο και αποτελεσματικό.
Ανέπτυξε κατόπιν τα θέματα που αφορούν κινδύνους από εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων εποχής και ενημέρωσε για την ετοιμότητα των υπηρεσιών, εν όψει της χειμερινής περιόδου που πλησιάζει. Ζήτησε δε την ετοιμότητα και την καλή συνεργασία και των υπολοίπων Φορέων που εκπροσωπούνται στο Σ.Τ.Ο. Ενημέρωσε επίσης πως, εκτός από ενημερωτικό υλικό προς τους πολίτες για την προστασία τους από καταστροφικά φαινόμενα που αναρτείται στον επίσημο Διαδικτυακό τόπο του Δήμου, πλέον παρόμοιο υλικό θα δημοσιοποιείται μέσω της νέας σελίδας του Δήμου στο facebook.
Από τη συνάντηση προέκυψαν τα εξής:
•    Υπάρχει πάντα η ανησυχία του ρέματος Γεώργιζα, αφού απορρέει εντός αστικού ιστού και μέρος του μόνο εισέρχεται στο τοπικό δίκτυο ομβρίων. Ζητήθηκε πάλι από την Περιφέρεια Αττικής, ως αρμόδια υπηρεσία για τα ρέματα, να καθαριστεί (ώστε τουλάχιστον να στραγγίζει), αλλά αναμένουμε και σχετική μελέτη. Ενημέρωσε για ακόμη μια φορά πως η οριστική διευθέτηση του ρέματος Γεώργιζα πρέπει να είναι προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και του Υπουργείου, ώστε να δοθεί οριστική λύση στα πλημμυρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γειτονιές της περιοχής “Πανοράματος”, λόγω της ύπαρξής του ρέματος.
•    Τα φρεάτια ομβρίων καθαρίζονται από ειδικό συνεργείο και απο τα συνεργεία του Δήμου μας όπως ακριβώς και κάθε χρονιά
•    Τα Τεχνικά Συνεργεία του Δήμου έχουν επάρκεια αντλιών προκειμένου να συνδράμουν το έργο αντλήσεων του Π.Σ. εάν αυτό ζητηθεί
•    Αλάτι, εκχιονιστικό μηχάνημα κ.λπ εξοπλισμός, είναι έτοιμα, σε περίπτωση χιονοπτώσεων ή και παγετού τον χειμώνα για χρήση από τον Δήμο
•    Το Π.Σ. (Πυροσβεστικό Σώμα), η ΕΛ.ΑΣ αλλά και οι εθελοντές της ΕΕΕΔΕΑ, θα παρέχουν το έργο τους όποτε τους ζητηθεί
•    Η Περιφέρεια Αττικής θα συνδράμει σε περίπτωση που της ζητηθεί
•    Παρουσιάστηκε γενικό πλάνο σύνταξης του αναθεωρημένου Επιχειρησιακού Σχεδίου  Δράσης για μεγάλο σεισμό που εκπονεί ο Δήμος μας, από Πολ. Μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας, το οποίο σύντομα θα δοθεί σε Επιτροπή προς διαβούλευση.
Οι Φορείς που εκπροσωπήθηκαν στην σύσκεψη, μεταξύ Υπηρεσιακών παραγόντων και αιρετών εκπροσώπων του Δήμου Πετρούπολης, που συμμετέχουν στις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας, ήταν :
Ο 10ος Πυροσβεστικός Σταθμός Αθηνών μέσω του διοικητή του, η Περιφέρεια Αθηνών μέσω της αναπληρώτριας του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας του Τομέα, το Α. Τ. Πετρούπολης μέσω του διοικητή του, η Εθελοντική Οργάνωση Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α μέσω του προέδρου της, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων Τεχνικής Υπηρεσίας και Καθαριότητας,Περιβάλλοντος,Πρασίνου & Πολ. Προστασίας του Δήμου και Παιδείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, καθώς και ο προϊστάμενος Αποκομιδής.