Οδηγίες για τα Αδέσποτα & Δεσποζόμενα Ζώα κατά τις Ημέρες του Καύσωνα

Από την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο -για την εποπτεία του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς- Βούλα Αγγελοπούλου

Μπορεί τις ημέρες του καύσωνα όλοι να διαβάζουμε και να ακολουθούμε οδηγίες που απευθύνονται προς τους πολίτες, ωστόσο τους ίδιους κινδύνους από τις υψηλές θερμοκρασίες αντιμετωπίζουν και όλα τα ζώα, αδέσποτα, αλλά και δεσποζόμενα.

Ένα μπολάκι με νερό μπορεί να σώσει τις ημέρες του καύσωνα τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στη γειτονιά μας. Έτσι λοιπόν καλό είναι να αφήνουμε σε σκιερό μέρος ένα μπολάκι με νερό για να μπορούν κι αυτά να δροσίζονται, κάτι που άλλωστε δεν μας στοιχίζει απολύτως τίποτε. Αν τα ζωάκια της γειτονιάς σας έχουν βρει μια σκιερή και έστω κατ΄ ελάχιστα δροσερή γωνιά, αφήστε τα να ξεκουραστούν και ν΄ ανασάνουν και μην τα διώχνετε.

Σε ότι αφορά την φροντίδα των κατοικιδίων μας, θα πρέπει να μεριμνούμε ώστε οι βόλτες τους να είναι σύντομες, νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Δεν αφήνουμε τα ζωάκια μας στα μπαλκόνια ή τις ταράτσες και φροντίζουμε να παραμένουν όλες τις ώρες τις ημέρας σε δροσερό περιβάλλον, ενώ θυμόμαστε κατά διαστήματα να βρέχουμε με δροσερό νερό το κεφαλάκι και τον κορμό τους. Δεν τα αφήνουμε μόνα τους στο αυτοκίνητο, ακόμα και με ανοιχτό παράθυρο και αν τα πάρουμε στο ταξίδι μας, φροντίζουμε να ταξιδέψουν σε συνθήκες που αρμόζουν σε ανθρώπους.

Δεν ξεχνάμε… Τα Ζώα Αισθάνονται, Πονούν, Διψούν, Πεινούν, όπως ακριβώς και οι Άνθρωποι!