Μήνυμα του Αντιδημάρχου Τεχνικής Υπηρεσίας, Θανάση Σκαλιστήρα, για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε το 1992 και γιορτάζεται παγκοσμίως, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και κοινωνική κινητοποίηση για την ένταξη των ΑμεΑ σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σηματοδοτεί τον σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση, στην πραγματική ισότητα και αλληλεγγύη των λαών.

Ο Δήμος Πετρούπολης, με ενσυναίσθηση του χρέους του απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία, έχει δρομολογήσει ένα πρόγραμμα πολλαπλών παρεμβάσεων, που στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους δημοσίους χώρους και θέτει ως προτεραιότητα την προσβασιμότητα και την απρόσκοπτη κίνηση στην πόλη (στους δρόμους, στα σχολεία, στις πλατείες).

Ανάλογες παρεμβάσεις είναι το έργο για την κατασκευή ραμπών & χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε 20 σχολικές μονάδες του Δήμου και η διαπλάτυνση πεζοδρομίων στις κεντρικές οδούς της πόλης μας.

Το δικαίωμα στην προσβασιμότητα αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πρωταρχική προϋπόθεση, για την ανεξαρτησία των Ατόμων με Αναπηρία.

Μέσα από τον σχεδιασμό νέων αγαθών, υπηρεσιών, εγκαταστάσεων και τεχνολογιών θα εξασφαλιστεί η πλήρης, ισότιμη και απεριόριστη πρόσβαση των ΑμεΑ σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξάλειψη κάθε διάκρισης εις βάρος τους, στην ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία, αλλά και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι θέμα παιδείας, νοοτροπίας, και στάσης ζωής. Ας μην περιμένουμε λοιπόν η κοινωνία να αλλάξει από μόνη της. Ας ξεκινήσουμε πρώτοι εμείς. Γιατί βοηθώντας τα Άτομα με Αναπηρία βοηθάμε την κοινωνία μας να προχωρήσει μπροστά.