Εαρινή Σύσκεψη Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πετρούπολης, Μάιος 2022
Εαρινή Σύσκεψη Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πετρούπολης, Μάιος 2022
Την Τρίτη 10 Μαΐου 2022 και ώρα 11:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Πετρούπολης και Προέδρου Στέφανου Γαβριήλ Βλάχου, η 13η τακτική σύγκλιση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πετρούπολης, στα πλαίσια των τακτικών συνεδριάσεων του Οργάνου, λόγω της αρχόμενης αντιπυρικής περιόδου.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου δια ζώσης κι έλαβαν επίσημη πρόσκληση όλα τα μέλη του Οργάνου, καθώς και τα έκτακτα μέλη.
Ο Δήμαρχος ανέπτυξε τα θέματα που αφορούν κινδύνους εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών της αρχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Κατόπιν, ο Αντιδήμαρχος έχων την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας Φώτης Χριστόπουλος, παρουσίασε το φετινό προγραμματισμό του Δήμου για εποχιακή πυροφύλαξη. Ο Δήμαρχος ως Πρόεδρος ζήτησε τις απόψεις και τη συμβολή των εκπροσωπούμενων Φορέων, προκειμένου να υπάρξει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τους.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν εκτενώς τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πετρούπολη κάθε αντιπυρική περίοδο, με επίκεντρο τις ανησυχίες για τις πευκόφυτες αλσικές εκτάσεις της πόλης και το περιαστικό πράσινο του Ποικίλου όρους. Επίσης συζητήθηκαν εμπειρίες από τις μέχρι σήμερα πυρκαγιές και κυρίως την περυσινή του Αυγούστου 2021. Κοινά διαπιστώθηκε η εισαγωγή, των εκ δυτικών πλευρών του Ποικίλου όρους, πυρκαγιών, που καθιστά απαραίτητη την εποπτεία της δυτικής πλευράς προς Ασπρόπυργο και ΧΥΤΑ Φυλής από την κορυφογραμμή του με ιδανική θέση την κορυφή Ζαχαρίτσα. Ακόμη συζητήθηκε με τον εκπρόσωπο του Δασαρχείου Αιγάλεω, η παροχή Πυροφυλάκιου από τις εγκαταστάσεις τους στην Μαλακάσα και η από κοινού φύλαξη με τον Δήμο, με πιστοποιημένους εθελοντές. Ως γνωστόν, η κορυφή Ζαχαρίτσα ανήκει στη Διεύθυνση Δασών Δυτικής Αττικής κι έχει παραχωρηθεί προς χρήση στον Δήμο Πετρούπολης.
Η συνεδρίαση ήταν ουσιαστική και τέθηκαν τα εξής πρακτικά ζητήματα πυροπροστασίας:
• Επανατέθηκε ζήτημα παρεμπόδισης της ελεύθερης εισόδου οχημάτων προς το βουνό και διερευνήθηκε από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες η πρακτική διαδικασία κλεισίματος του μεγάλου αριθμού ελεύθερων προσβάσεων οχημάτων προς το βουνό, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης των πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά και η πιθανότητες εκδήλωσης της.
• Ο 10ος ΠΣΑ παρουσίασε το Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα για φέτος.
• Ζητήθηκε η ενίσχυση των δυνάμεων φύλαξης του Δασαρχείου από την ΕΛ.ΑΣ, μέσω της διάθεσης οχήματος 4Χ4 (που αιτήθηκε ο Δήμος Πετρούπολης από τον νέο Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, ώστε να διατεθεί στο οικείο ΑΤ), του οποίου η διαδικασία προμήθειας ξεκίνησε ήδη από τον ΟΔΔΥ.
• Ρυθμίστηκαν θέματα επιδιόρθωσης του δασικού οδικού δικτύου με την συμβολή του Δήμου και του ΑΣΔΑ.
• Ο εκπρόσωπος του ΑΣΔΑ παρουσίασε το πρόγραμμα αποψίλωσης περιαστικής ξηράς βλάστησης. Δεσμεύτηκε ότι οι καθαρισμοί θα ξεκινήσουν την εβδομάδα 16 – 20 Μαΐου από τον Προφήτη Ηλία Ιλίου κι αμέσως μετά στο Άλσος Αγ. Δημητρίου και το υπόλοιπο περιαστικό της Πετρούπολης (περί των 400 στρεμ.). Συζητήθηκε η παραχώρηση της μεγάλης υδροφόρας του, μετά από προμήθεια νέας που έκανε ο ΑΣΔΑ, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Πετρούπολης, αποκλειστικά για χρήση της Πετρούπολης. Παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα περιπολιών του ΑΣΔΑ.
• Ρυθμίστηκαν θέματα προσλήψεων εποχιακού προσωπικού πυρασφάλειας από τον Δήμο και τον ΑΣΔΑ, για φυλάξεις, περιπολίες και αποψίλωσης ξηρών χόρτων και καθαρισμού του βουνού. Φέτος ο Δήμος Πετρούπολης θα προσλάβει 25 εποχιακούς πυροφύλακες και θα συνεργαστεί με βεβαιωμένους εθελοντές τους οποίους και θα διαπιστεύσει ώστε να ελέγχεται τόσο το Άλσος όσο και όλο το Ποικίλο.
• Έγινε συζήτηση για κλιματιζόμενους χώρους κατά την διάρκεια καυσώνων.
Όλοι οι Φορείς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να συνεργαστούν αποτελεσματικά και ανέλυσαν διεξοδικά τα πρακτικά ζητήματα χωρίς να αναλωθούν σε τυπικές διαδικασίες.
Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι επισημάνσεις των εθελοντών της ΕΕΕΔΕΑ και του ΠΔΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ο Πρόεδρος του οποίου κλήθηκε να συμμετάσχει επειδή η συμβολή και γνώση του σε θέματα του Ποικίλου όρους είναι εξαιρετική.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι ακόλουθοι Υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και Φορείς:
ο Δήμαρχος Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος ως Πρόεδρος του ΣΤΟ, ο Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας Φ. Χριστόπουλος, ο Διευθυντής Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας Β. Μανωλάκος, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Χ. Μαρκόπουλος, η αναπληρώτρια Διευθύντρια Παιδείας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής Χ. Νικολακοπούλου, ο Διοικητής του 10ου ΠΣΑ, πύραρχος Π. Μπούγιας, ο Υποδιοικητής του ΑΤ Πετρούπολης υπ/μος Φ. Κλώνης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του ΑΣΔΑ Π. Γεωργόπουλος, ο Δασοφύλακας Ν. Βλάχος, ο επικεφαλής της εθελοντικής οργάνωσης Πολιτικής Προστασίας ΕΕΕΔΕΑ Γ. Κασφίκης, ο πρόεδρος του ΠΔΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ Δ. Ζωναράς και ο εθελοντής πυροσβέστης Σ. Κολίσογλου.
Ο Δήμος Πετρούπολης ευελπιστεί ότι όλοι οι Φορείς θα συνεργαστούν αρμονικά και αποτελεσματικά, για την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου της αρχόμενης αντιπυρικής περιόδου.
ΚΑΛΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2022! ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
Εαρινή Σύσκεψη Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πετρούπολης, Μάιος 2022 Εαρινή Σύσκεψη Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πετρούπολης, Μάιος 2022