Δεν ανακυκλώνουμε τον κορωνοϊό!

Δεν ανακυκλώνουμε τον κορωνοϊό!

Οδηγίες και βίντεο για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο Δήμος Πετρούπολης, ενημερώνει τους πολίτες για τον ασφαλέστερο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων (μάσκες, γάντια, μαντηλάκια και λοιπά υλικά) που χρησιμοποιούνται ευρέως αυτή την περίοδο ως μέτρο προφύλαξης από τον κορωνοϊό.
Ο Δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος, τονίζει τα εξής:
«Με θλίψη διαπιστώνουμε πως δεν είναι λίγοι οι πολίτες που πετούν στον δρόμο γάντια και μάσκες.
Το απαράδεκτο και εξαιρετικά δυσάρεστο αυτό φαινόμενο εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια και την ατομική υγεία και πρέπει να πάψει!
Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει ριζικά εξαιτίας της πανδημίας και οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά του κορωνοϊού. Για εμάς, προέχει η δημόσια υγεία και η προστασία των εργαζομένων στην καθαριότητα, τη διαλογή και την ανακύκλωση.
Για αυτό λοιπόν “μένουμε σπίτι”, προστατευόμαστε και διαχειριζόμαστε με ασφάλεια τα απορρίμματά μας, ακολουθώντας σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες των ειδικών».
Γάντια και μάσκες μίας χρήσης, ΔΕΝ πρέπει να πετιούνται στον μπλε κάδο ανακύκλωσης.
Τα γάντια και οι μάσκες μίας χρήσεως, κατασκευάζονται από υλικά που έτσι κι αλλιώς δεν ανακυκλώνονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλήγουν σε κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
Επειδή ο ιός είναι ανθεκτικός και ζει τόσο στο περιβάλλον όσο και στις επιφάνειες, καλό είναι να τα απορρίπτουμε στον πράσινο κάδο, προκειμένου να κατευθυνθούν κατευθείαν για ταφή.
Ο κίνδυνος που ελλοχεύει έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον μπλε κάδο μάσκες και γάντια ανακατεύονται και με άλλα υλικά ανακύκλωσης, ενώ καταλήγουν σε χειροδιαλογή. Άρα ένα μολυσμένο από τον ιό αντικείμενο, μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Οδηγίες, καθώς και ένα χρηστικό βίντεο με τίτλο «Δεν ανακυκλώνουμε τον κορωνοϊό», έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να υπάρξει σωστή ενημέρωση για τον ασφαλέστερο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων κατά την περίοδο εφαρμογής των προληπτικών μέτρων, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση της πανδημίας.
Ειδικότερα, για νοικοκυριά χωρίς κρούσμα covid-19:
Γάντια, μάσκες και μαντηλάκια μιας χρήσης ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ.
Γάντια, μάσκες, μαντηλάκια μιας χρήσης και άλλα μολυσμένα απόβλητα τα συλλέγουμε σε σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες κλείνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Πετάμε αυτές τις σακούλες μόνον στον πράσινο κάδο και μετά κλείνουμε καλά το καπάκι του κάδου.
ΔΕΝ πετάμε ποτέ στις αποχετεύσεις γάντια, μάσκες και μαντηλάκια.
ΔΕΝ αφήνουμε τις σακούλες έξω από τους κάδους. Αν ο κάδος έχει γεμίσει βρίσκουμε κάποιον παρακείμενο.
ΔΕΝ βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, στρώματα), κλαδέματα, απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων στους δρόμους ή έξω από τους κάδους.
Για νοικοκυριά με κρούσμα covid-19:
Ισχύει η προαναφερόμενη οδηγία, ότι τα γάντια, οι μάσκες και τα μαντηλάκια μιας χρήσης ΔΕΝ ανακυκλώνονται.
Πετάμε τα αναλώσιμα των ασθενών σε ξεχωριστή σακούλα και εντός κλειστού δοχείου και ΌΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.
Τοποθετούμε τη σακούλα καλά κλεισμένη, σε δεύτερη σακούλα απορριμμάτων την οποία κλείνουμε το ίδιο σφιχτά.
ΔΕΝ γεμίζουμε υπερβολικά τη δεύτερη σακούλα και ΔΕΝ συμπιέζουμε τα απόβλητα με τα χέρια μας για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτών.
Χρησιμοποιούμε γάντια σε όλη την παραπάνω διαδικασία.
Επισημαίνεται τέλος, ότι ιδιαίτερα ότι η συλλογή, μεταφορά και περαιτέρω διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων – συμπεριλαμβανομένης της χωριστής συλλογής με σκοπό την ανακύκλωση – πρέπει να συνεχιστεί, λαμβάνοντας όμως μια σειρά επιπλέον μέτρα με γνώμονα πάντα την προστασία της υγείας όλων μας.
Δείτε το βίντεο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΕΔΩ.

Εικόνα που απεικονίζει τον ιό και αναγράφεται πως "Δεν ανακυκλώνουμε τον κορωνοϊό!".