«Βάκχες» του Ευριπίδη

Η Εταιρεία Τέχνης «Αrs Aeterna» και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ θα παρουσιάσουν στο «Φεστιβάλ Πέτρας» την Κυριακή 29 Αυγούστου, την τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες», ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Στις «Βάκχες» ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό.

Η υπόθεση:

Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του,  έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του, τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με τη βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών. Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται  να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Ο Ευριπίδης συνθέτει τις «Βάκχες», μία εμφανώς τελετουργική μιμητική διαδικασία, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα της Θεατρικής πράξης: μεταμόρφωση, παρενδυσία, δραματική ειρωνεία, ελευθεριότητα, ακραίες συμπεριφορές, αφήγηση, αθέατες εγκληματικές πράξεις κ.α. Μέσα από μια ποικιλία ρυθμών, ήχων, συγκρούσεων και γεγονότων εντός και εκτός σκηνής, βιώνουμε την ένθεη τρέλα που έχει καταλάβει τις γυναίκες της Θήβας, τον σπαραγμό ζώων και ανθρώπων και τη διαταραχή της φύσης που συναινεί στην αγριότητα των πράξεων των κοινών θνητών. Οι άνθρωποι γίνονται αγέλη που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης, από την αλόγιστη συμπεριφορά τους.

Ο ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός του Δραματουργού απαντά στην Ύβρη με Τιμωρία, αποδίδει Δικαιοσύνη και οδηγεί στην Κάθαρση.

 

Συντελεστές:

Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Σκηνοθεσία: ΝΙΚΑΙΤΗ  ΚΟΝΤΟΥΡΗ

Σκηνικά – Κοστούμια: ΛΟΥΚΙΑ  ΜΙΝΕΤΟΥ

Μουσική σύνθεση – διδασκαλία: ΘΡΑΞ – ΠΑΝΚC

Επιμέλεια κίνησης: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ   ΜΑΡΑΘΑΚΗ

Φωτισμοί: ΝΙΚΟΣ  ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δραματουργία: ΜΑΝΟΣ  ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ – ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΤΗ

Βοηθός σκηνοθέτη: ΘΑΛΕΙΑ  ΓΡΙΒΑ

Επιστημονική σύμβουλος: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΚΟΥΜΟΠΟΥΛΟΥ

Διεύθυνση παραγωγής: ΣΤΑΜΑΤΗΣ  ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Επικοινωνία: ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ

Παραγωγή: Ars  Aeterna, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 5η  Εποχή Τέχνης

 

Ερμηνεύουν:

ΑΚΗΣ  ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ (Διόνυσος), ΟΔΥΣΣΕΑΣ  ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Πενθέας), ΙΩΑΝΝΑ  ΠΑΠΠΑ (Τειρεσίας), ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Κάδμος), ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ  ΤΑΚΑΛΟΥ (Αγαύη), ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΑΣΠΙΩΤΗΣ (Αγγελιοφόρος)

Χορός ( αλφαβητικά)

ΙΟΥΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΘΑΛΕΙΑ ΓΡΙΒΑ, ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΚΑΚΚΙΝΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΛΕΡΑ, ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΜΟΥΣΤΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΙΚΑ

 

Θέατρο Πέτρας: Κυριακή 29 Αυγούστου

Θεατρική Παράσταση: «Βάκχες» του Ευριπίδη

Ώρα έναρξης: 21:00

Γενική είσοδος: 18 €