ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΒΛΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι μια ημέρα μνήμης, γιορτής και χαράς για τους απανταχού Έλληνες, ημέρα που γράφτηκε μία από τις σημαντικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Αποτελεί γεγονός ηρωικής αντίστασης απέναντι στις επεκτατικές βλέψεις των ξένων δυνάμεων και μας εμπνέει διαχρονικά στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε.
Η αντίσταση των Ελλήνων τον Οκτώβριο του 1940 ξεχωρίζει από όλες τις άλλες ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, γι’ αυτό και ονομάστηκε έπος.
Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, μια αρνητική λέξη όπως το «ΌΧΙ» απέκτησε μια τόσο θετική χροιά, σχεδόν μυθική.
Ο λαός µας ξεχύθηκε στους δρόμους και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Πατρίδας για την απόκρουση των Ιταλών επιδρομέων.
Ο ιταλικός φασισμός ηττήθηκε κατά κράτος και αν δεν υπήρχε η συνδρομή των Γερμανών ναζί, η ήττα θα ήταν ολοκληρωτική.
Στη διάρκεια της κατοχής, αναδείχτηκε το έπος της Εθνικής Αντίστασης. Ο ελληνικός λαός ήταν από τους λίγους στην Ευρώπη που αντιστάθηκε µε σθένος και αποφασιστικότητα απέναντι στους ναζί φασίστες και στις κυριαρχικές τους βλέψεις.
Σήμερα, 83 χρόνια μετά, η επέτειος του «ΌΧΙ» στέλνει πολλαπλά μηνύματα, υπενθυμίζοντας το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, το πάθος των Ελλήνων για αξιοπρέπεια, εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αστείρευτη θέληση του λαού μας για ελευθερία.
Η αυτοθυσία και ο πατριωτισμός που έδειξαν οι Έλληνες του 1940 αποτελεί για εμάς πολύτιμη κληρονομιά και ιστορική παρακαταθήκη.
Όλοι εμείς καλούμαστε να εμπνευστούμε από το παράδειγμα των προγόνων μας και να παραμείνουμε άρρηκτα ενωμένοι και αποφασισμένοι, ώστε να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας δίκαια, τα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας αξιοπρέπεια.
Το μήνυμα και το νόημα της νίκης του ελληνικού λαού απέναντι στον φασισμό καθίσταται σημερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, καθότι οι κίνδυνοι δυστυχώς δεν έχουν εκλείψει. Οι αναταράξεις στη μέση Ανατολή δημιουργούν πολλαπλούς κινδύνους για τη διατήρηση της Ειρήνης στην περιοχή μας. Οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία.

Χρόνια Πολλά Πετρούπολη!
Χρόνια Πολλά Ελλάδα