Ο Δήμος Πετρούπολης συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
Ο Δήμος Πετρούπολης ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, συμμετέχει ενεργά για ακόμη μια χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που καθιερώθηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα και την αστική ανάπτυξη.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, το φετινό θέμα της είναι «Save Energy» και η ιδέα είναι το πώς μπορεί κάποιος να εξοικονομήσει ενέργεια μέσα από τη βιώσιμη κινητικότητα.
Ο Δήμος μας θα συμμετέχει με μια σειρά από δράσεις, δίνοντας έμφαση στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, ενθαρρύνοντας τους κατοίκους να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους, όπως το βάδισμα και το ποδήλατο.
Το βάδισμα και η ποδηλασία αποτελούν τους ενεργητικούς τρόπους μετακίνησης και είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των κωμοπόλεων & των πόλεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στόχος είναι να τονιστεί η σημασία της προσβασιμότητας στις μεταφορές μηδενικών εκπομπών και η υιοθέτηση ενός διαφορετικού αλλά περισσότερο υγιούς –τόσο ως προς τους πολίτες όσο και προς το περιβάλλον– τρόπου μετακίνησης.
Η ξεχωριστή σημασία της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ είναι να προτρέψει τους ανθρώπους να επιλέξουν τους ενεργητικούς τρόπους μετακίνησης ή να συνδυάσουν περπάτημα και ποδηλασία με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Το περπάτημα και η ποδηλασία προσφέρουν πολλά άλλα οφέλη, όπως είναι η κοινωνική και οικονομική προσβασιμότητα, η αξιοπιστία, οι μηδενικές εκπομπές ρύπων και ο θετικός αντίκτυπος στην υγεία.
Οι Δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στον Δήμο μας είναι:
1. Πρόγραμμα «Όμορφη Πόλη με Ποδήλατα» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πόλεις για Ποδήλατο – επίσημο μέλος της European Cyclists Federaoon και τα My market
• Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις που προάγουν τη χρήση ποδηλάτου σε όλες τις ηλικίες: Δίπλωμα ποδηλάτου, Παιχνίδια δεξιοτεχνίας, Έλεγχο ποδηλάτων, Test e Bikes, Μαθήματα ποδηλάτου (στα δημοτικά σχολεία της πόλης), Σταντ πληροφοριών για το ποδήλατο κ.α.
2. Πρακτικές Βιωματικές Δραστηριότητες, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) Πάνος Μυλωνάς. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• Εκπαιδευτικά Προγράμματα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Moving Stars» & «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» (για παιδιά 6-12 ετών)
• Χρήση Προσομοιωτών Κινητής Μονάδας: Προσομοιωτής Ανατροπής, Προσομοιωτής Πρόσκρουσης, Γυαλιά Προσομοίωσης μέθης (για εφήβους & ενήλικες)
3. ΔΩΡΕΑΝ προβολή της ταινίας «Ο Αξιαγάπητος Κύριος Τροχίδης / Raoul Taburin» στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «Σινέ Πετρούπολις», τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 20:30
4. Προβολή Οπτικοακουστικού Υλικού, Διανομή Έντυπου Ενημερωτικού Υλικού, κ.α.