Εντοπισμός και Διάσωση ενός Εφιού στο κέντρο της Πετρούπολης.

Εντοπισμός και Διάσωση ενός Εφιού στο κέντρο της Πετρούπολης

Η θέα ενός φιδιού που εντοπίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουνίου 2022 στον αστικό ιστό της Πετρούπολης, ήταν αρκετή για να προκαλέσει αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή της πόλης, καθώς ο κόσμος, όπως είναι λογικό, δεν είναι εξοικειωμένος με την εικόνα φιδιών σε κέντρα πόλεων.

Κάτοικος της περιοχής που εντόπισε το φίδι, κάλεσε στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πετρούπολης και στο σημείο έσπευσαν τόσο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Φώτης Χριστόπουλος, όσο και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Βενετσιάνος Μανωλάκος, οι οποίοι απευθύνθηκαν στην ομάδα Alma Libre – Hellenic Animal Rescue για την περισυλλογή και την ασφαλή απομάκρυνση του φιδιού που βρέθηκε άγνωστο πώς, εντός σωλήνα υδρορροής, σε κεραμοσκεπή αποθήκης μεταξύ των οδών Αγίου Δημητρίου και Μάρκου Μπότσαρη.
Στη συνέχεια μετέβησαν στο σημείο τρεις εθελοντές της ομάδας, που με αρκετή υπομονή κατάφεραν να εντοπίσουν το φίδι καθώς και να το τοποθετήσουν και να το ασφαλίσουν σε χαρτόκουτο, προκειμένου να μεταφερθεί το συντομότερο στον σταθμό πρώτων βοηθειών του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ.
Αυτό έγινε πράγματι την επόμενη ημέρα το πρωί και το φίδι αναμένεται να επανενταχθεί σε κάποιο άλλο ασφαλές σημείο.
Πρόκειται για έναν ενήλικο αρσενικό Έφιο (Έφιος, Dolichophis caspius), μήκους 1,7 μέτρων περίπου, ο οποίος είναι μη δηλητηριώδης και εντελώς ακίνδυνος για τον άνθρωπο.

Παρά το γεγονός αυτό, ένα φίδι στον αστικό ιστό δεν βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον και διατρέχει άμεσο κίνδυνο, όχι μόνο από ανθρωπογενείς αιτίες, αλλά και από άλλα ζώα – θηρευτές. Συνεπώς σε τέτοιες περιπτώσεις, για την δική του προστασία και μόνο, μπορεί να κριθεί απαραίτητο να απομακρυνθεί ελεγχόμενα.
Σημειώνεται ότι προηγουμένως είχε κληθεί από τον Δήμο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, πλην όμως, λόγω του σημείου που βρισκόταν το φίδι, δεν είχαν την δυνατότητα να επέμβουν κι έτσι αποχώρησαν. Παράλληλα κλήθηκε για συνδρομή και η ΕΛ.ΑΣ. που διέθεσε ένα περιπολικό της Β’ Αλλαγής της Άμεσης Δράσης, χωρίς προφανώς να συντρέχει λόγος και αποχώρησαν επίσης, λίγη ώρα μετά.
Ευχαριστούμε τα μέλη της ομάδας Alma Libre – Hellenic Animal Rescue Βαγγέλη Συνοδινό, Elen Konte και Αλέξη Μαντζώρο για την εθελοντική προσφορά τους, την επιμονή και την υπομονή τους που είχε ως αποτέλεσμα την ασφαλή περισυλλογή και μεταφορά του ερπετού στο φυσικό του περιβάλλον.