ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ & ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΌΤΗΤΑΣ 2020

O Δήμος Πετρούπολης συμμετείχε και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Ένας μεγάλος αριθμός δράσεων πλαισίωσε τη συμμετοχή του αυτή και έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν εναλλακτικές και ηπιότερες μορφές μετακίνησης στην πόλη και κυρίως έστρεψε το ενδιαφέρον τους για μεγαλύτερη επαφή με το φυσικό περιβάλλον μέσω της πεζοπορίας.

Υπενθυμίζεται ότι το φετινό θέμα της EUROPEANMOBILITYWEEK  ήταν  «Κινητικότητα μηδενικών εκπομπών για όλους» και στον Δήμο μας ολοκληρώθηκαν, με επιτυχία και ικανοποιητική συμμετοχή, μια σειρά από δράσεις, προσαρμοσμένες στο πλαίσιο των οδηγιών προστασίας  εξάπλωσης του Covid 19. Ως εκ τούτου, οι συμμετοχές ήταν  προσαρμοσμένες στην τήρηση των οδηγιών και κατά τη διάρκεια των δράσεων τηρήθηκαν οι απαραίτητες  αποστάσεις ασφαλείας. Για το λόγω αυτό και προκειμένου να δοθεί το δικαίωμα συμμετοχής σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, ο Δήμος Πετρούπολης αποφάσισε να επεκτείνει το χρονικό διάστημα πραγματοποίησης των δράσεων.

 Tο Αναλυτικό Πρόγραμμα Δράσεων:

Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε στον θερινό κινηματογράφο Πετρούπολης, η προβολή του βίντεο της καμπάνιας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020.

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ενημέρωση στα σχολεία και στα Δημοτικά κτήρια της πόλης, για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με την παρουσίαση και διανομή έντυπου υλικού.

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στις 19:00, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίου Δημητρίου έκθεση ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου και ποδηλάτου. Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν άμεσα οι εταιρείες PEUGEOT με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο 208 και η εταιρεία COCO-MAT.BIKE με το ξύλινο ηλεκτρικό της ποδήλατο. Κατά τη διάρκεια της δράσης οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα γνωριμίας με την ηλεκτροκίνηση και τα οφέλη της. Στόχος του Δήμου Πετρούπολης ήταν η ενημέρωση των πολιτών σε ηπιότερες και μη ρυπογόνες μετακινήσεις στην πόλη μας.

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στις 09:30 πραγματοποιήθηκε Πεζοπορική διαδρομή από την πλατεία Αγίου Δημητρίου μέχρι την Κορυφή “Ζαχαρίτσα” στα 452μ. υψόμετρο, σε συνεργασία με τον Πεζοπορικό-Ορειβατικό Σύλλογο Πετρούπολης όπου οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής. Η πεζοπορία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από τη κορυφή το “Θριάσιο πεδίο” και τον χώρο όπου είχε πραγματοποιηθεί η Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ταυτόχρονα, έγινε μία μικρή ξενάγηση της πανίδας και χλωρίδας του βουνού και αναφορά ως προς τα ιστορικά και περιβαλλοντικά στοιχεία με ιδιαίτερο σχολιασμό για την “Φρυκτωρία” που διασώζεται ακόμη στο σημείο εκείνο.

Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στις 18:00 πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γήπεδο Ν. Παξιμαδά, Δράση Ζωγραφικής από το Τμήμα ΑμεΑ της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πετρούπολης. Τα μέλη του τμήματος, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, αποτύπωσαν στις ζωγραφιές τους μία ιδεατή Πετρούπολη, φιλική, προσβάσιμη και απαλλαγμένη από θορύβους & ρύπους!

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 ο Δήμος Πετρούπολης, υποδέχτηκε φέτος για πρώτη φορά τη «Φλόγα της Αγάπης», μεταδίδοντας το πανανθρώπινο μήνυμα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, κατά τη διάρκεια της 18ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών της (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) και στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής εβδομάδας Κινητικότητας.
Η Φλόγα παραδόθηκε στον Δήμαρχο Πετρούπολης Στέφανο Γαβριήλ Βλάχο από τον Αντιδήμαρχο Υγείας & Κοινωνικής Αρωγής του Δήμου Π. Φαλήρου, Ιωάννη Αρκουμάνη, για να ανάψει, στη συνέχεια, το βωμό της Αγάπης, κηρύσσοντας την έναρξη της λαμπαδηδρομίας. Αμέσως μετά, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, οι Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι με αναμμένες της δάδες, διέσχισαν συμβολικά τον χώρο του Θεάτρου με κατεύθυνση την κεντρική σκηνή «Μίνως Βολανάκης», όπου ολοκληρώθηκε η τελετή, με ομιλίες και απονομή αναμνηστικών.

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00, με το σύνθημα «Δεν μένουμε αργοί, παραμένουμε ενεργοί» ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ικανοποιητική συμμετοχή ακόμη μια δράση του Δήμου Πετρούπολης στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της Αγίας Τριάδας.
Οι ομάδες «Ονειροδίαιτοι» & «Latino Especial» που απαρτίζονται από μαθητές και καθηγητές ειδικών σχολείων και η ομάδα «Λόγια της Σιωπής» που αποτελείται από πολίτες της Πετρούπολης γνώστες της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (Ε.Ν.Γ.), παρουσίασαν από κοινού μια «παράσταση», δίνοντας δυναμικά το παρών, μεταδίδοντας ένα μήνυμα ελπίδας, χαράς και θάρρους, ως αντίδοτο στην γενικευμένη και παραλυτική ατμόσφαιρα του φόβου, της κατήφειας και της ανασφάλειας που επικρατεί γύρω μας.
Με πιστή πάντα τήρηση των υγειονομικών κανόνων, έκαναν «κατάθεση ψυχής» μπροστά σ’ ένα ιδιαίτερα δεκτικό κοινό. Η αρχή έγινε με τον σύγχρονο χορό, όπου με την καθοδήγηση της δασκάλας σύγχρονου χορού η ομάδα παρέσυρε το κοινό στον χορευτικό της οίστρο.
Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν το «δίδυμο» των αφηγητών της ομάδας, οι οποίοι απέδειξαν ότι κατέχουν όσο λίγοι και εκλεκτοί την τέχνη της αμφίδρομης επικοινωνίας με τον κόσμο.
Κατόπιν, η ομάδα “Λόγια της Σιωπής” ερμήνευσε στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα δύο τραγούδια, αναδεικνύοντας την «ευγλωττία της σιωπής» και ενεργοποιώντας κρυμμένες ευαισθησίες.
Τέλος, ανέλαβε δράση ο δάσκαλος λάτιν χορών και υπό τις οδηγίες του, η διάθεση, ο ενθουσιασμός και η χαρά εκτοξεύτηκαν, και αν δεν υπήρχαν οι υγειονομικές εντολές, σίγουρα χορευτές και θεατές θα είχαν γίνει μία μεγάλη παρέα στην πίστα.

Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 πραγματοποιήθηκε Δωρεάν Προβολή της ταινίας “Το απαγορευμένο ποδήλατο” στον Θερινό Κινηματογράφο Πετρούπολης.
Ένα κορίτσι, ένα ποδήλατο, μια μικρή επανάσταση…Το «Απαγορευμένο Ποδήλατο» αποτελεί σίγουρα έναν ελπιδοφόρο κινηματογραφικό άθλο. Πρόκειται για την πρώτη ταινία γυρισμένη εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία, την οποία μάλιστα σκηνοθέτησε γυναίκα. Και όλα αυτά σε μία χώρα όπου έχει απαγορευθεί  στις γυναίκες να οδηγούν ακόμα και ποδήλατο.

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 18:30, ο  Δήμος Πετρούπολης σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Έρευνας & Διάσωσης Εθελοντών Αττικής (Ε.Ε.Δ.Ε.Α.),  πραγματοποίησε  παρουσίαση των βασικών αρχών προστασίας σε πεζοπορικές δράσεις υπαίθρου, στον Θερινό Κινηματογράφο Πετρούπολης.
Η δράση ήταν ΔΩΡΕΑΝ για τους πολίτες της Πετρούπολης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και η παρουσίαση περιλάμβανε τις κάτωθι ενότητες: Πορεία, Εξοπλισμός, Φυσικοί Κίνδυνοι, Ζώα, Φωτιά, 112, Προσανατολισμός, Πρώτες Βοήθειες, Φορεία-Νάρθηκες, Ελικόπτερα.

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου και ώρα 17:30, ο Δήμος Πετρούπολης σε συνεργασία με τον Πεζοπορικό-Ορειβατικό Σύλλογο της πόλης, πραγματοποίησαν αναρρίχηση βράχου στο νέο αναρριχητικό πεδίο του Συλλόγου. Προηγήθηκε Πεζοπορική Διαδρομή 2 χλμ. με αφετηρία το αμαξοστάσιο του Δήμου στις 17:30 και προορισμό το νέο αναρριχητικό πεδίο.
Εκεί  πραγματοποιήθηκε  επίδειξη αναρρίχησης σε βράχο από έμπειρους αναρριχητές και υπήρξε δυνατότητα δοκιμής της εμπειρίας, για όσους το επιθυμούσαν.

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 21:00 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός φωτογραφίας που διοργάνωσε ο Δήμος Πετρούπολης μέσω του Τμήματος Φωτογραφίας της Διεύθυνσης Πολιτισμού, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας με θέμα: Πράσινη Μετακίνηση Χωρίς Ρύπους για όλους! Η φωτογραφία που συγκέντρωσε τα περισσότερα like στην σελίδα Facebook του Δήμου αναδείχθηκε νικήτρια.

Η επιλογή και ο συντονισμός των δράσεων, έγινε από το Τμήμα Προγραμματισμού, Ανάπτυξης & Οργάνωσης και το Γραφείο Τύπου, Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Πετρούπολης.

See the english version of this article.