Την Τετάρτη, 29/06, οι κομμουνιστές δήμαρχοι Πετρούπολης, Χαϊδαρίου και Καισαριανής, Βαγγέλης Σίμος, Μιχάλης Σελέκος και Ηλίας Σταμέλος προχώρησαν σε συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μπαλάφα και τον σύμβουλό του Στάθη Σταυριανίδη. Η πρωτοβουλία τους είχε σκοπό οι Δήμαρχοι να εκθέσουν τις απόψεις τους για τις αλλαγές στις οποίες προχωράει η κυβέρνηση για τους παιδικούς σταθμούς, που πλήττουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες.
Το υπουργείο απάντησε στα συγκεκριμένα αιτήματα που έθεσαν οι Δήμαρχοι με γενικολογίες, που αφορούσαν μόνο διαδικαστικές και διαχειριστικές αλλαγές στην πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ η ουσία της Απόφασης δεν αλλάζει σε τίποτα!
Ο Δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Καταθέσαμε το υπόμνημα με την άποψή μας σχετικά με το πώς διαμορφώθηκε με τη νέα ΚΥΑ το πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς. Τονίσαμε ότι θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα εξαιτίας και της μείωσης της χρηματοδότησης, αλλά και τις προβλέψεις που υπάρχουν για να μπορεί ο γονιός να επιλέγει δημοτικό ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Με βάση το νέο πρόγραμμα, προωθούνται οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί.
Καταθέσαμε τις πάγιες απόψεις μας ότι πρέπει να υπάρχει γενναία κρατική χρηματοδότηση και να ικανοποιούνται όλες οι αιτήσεις όλων των μανάδων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Έστω και την τελευταία στιγμή, πρέπει να αποσύρουν την ΚΥΑ, καθότι κάνει πιο αντιδραστικά τα πράγματα για τη λαϊκή οικογένεια και για τα νέα ζευγάρια.

Από πλευράς υπουργείου, μας είπαν ότι είναι δύσκολο να αλλάξει, αλλά θα δούνε αλλαγές σε λεπτομέρειες κυρίως διαδικαστικές και διαχειριστικές. Απ’ ό,τι φαίνεται, πολλά παιδιά και αυτήν τη νέα σχολική χρονιά, 2016 – 2017 θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών αν συνεχίσει να υλοποιείται αυτή η πολιτική».

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση:

• Από εδώ και στο εξής, η χρηματοδότηση, που προβλέπεται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για τη φιλοξενία παιδιών, δεν θα δίνεται στους δημοτικούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γονιός θα αναζητά τον παιδικό σταθμό που θα στείλει το παιδί του. Κάτι που θα οδηγήσει στην πριμοδότηση των ιδιωτικών σταθμών, αφού προς τα εκεί θα κατευθυνθούν οι γονείς. Επιπλέον, αυτό θα στερήσει από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σημαντικούς πόρους, αλλά και προσωπικό, η χρηματοδότηση του οποίου εξαρτάται από τη λειτουργία του παραπάνω προγράμματος.
• Η κυβέρνηση μειώνει το σχετικό voucher ανά ωφελούμενο κατά 5%, προκειμένου προφανώς να κερδίσει μερικές θέσεις, με αρνητικές συνέπειες όμως στις υπηρεσίες που θα παρέχονται. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες περικοπές στο voucher που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν οδηγήσει σε περικοπές στη μεταφορά, στις εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά και στη σίτιση των παιδιών, αφού πολλοί ιδιωτικοί σταθμοί καλούσαν τους γονείς να φέρνουν οι ίδιοι το φαγητό τους.
• Καταργείται ο περιορισμός που ίσχυε και σύμφωνα με τον οποίο μία δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του προγράμματος. Πλέον, έως και το 100% των θέσεων μιας δομής μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του προγράμματος. Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται νέο αποκλεισμό για τα παιδιά λαϊκών οικογενειών ή για τα παιδιά δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και δεν καταφέρουν να μπουν σε κάποιον παιδικό σταθμό.
Τέλος, εκτός από το ζήτημα των παιδικών σταθμών, ο Δήμαρχος επεσήμανε για ακόμα μία φορά το θέμα της παραμονής των εργαζομένων των προσωρινών πινάκων, που είναι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους Παιδικούς Σταθμούς και στη Υπηρεσία Καθαριότητας, σε μόνιμες θέσεις εργασίας. Ο Δήμαρχος τόνισε πως υπάρχει αδήριτη ανάγκη για την οριστική πρόσληψη των ανωτέρω εργαζομένων, διαφορετικά πρόκειται να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου (ειδικά σε τόσο καθοριστικούς τομείς όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί και η καθαριότητα), οι οποίες με την απαγόρευση προσλήψεων έχουν στην κυριολεξία αποδεκατιστεί, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας, εδώ και χρόνια.