Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συνεχίζει την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους με πρόσχημα  την επίτευξη των στόχων των μνημονίων διαρκείας και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ δήθεν για να μην χρεοκοπήσει η χώρα!
Είναι ακριβώς η ίδια επιχειρηματολογία που πρόβαλαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να εφαρμόσουν την πολιτική ξεπεράσματος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, θυσιάζοντας το σύνολο των λαϊκών αναγκών.
Οι συνεχείς μειώσεις των πόρων στους Δήμους διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις και από τη σημερινή έχουν συνέπεια αρκετοί Δήμοι να αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω της στάσης πληρωμών του Κράτους. Η πραγματικότητα είναι εκρηκτική! Εκφράζεται στην αδυναμία αρκετών Δήμων να πληρώσουν το προσωπικό τους, αλλά και στην αδυναμία να διατηρήσουν παροχές προς τους δημότες με αποτέλεσμα να προχωρούν σε κλείσιμο δομών.
Αυτός είναι ο ρόλος και ο χαρακτήρας που θέλουν να έχει η Τοπική Διοίκηση μέσω του Καλλικράτη, που έγκαιρα και ως Διοίκηση είχαμε αποκαλύψει και προειδοποιήσει. Η πείρα με την εφαρμογή των επιταγών της ΕΕ είναι παντού η ίδια και έχει κοινό παρονομαστή τις περικοπές πόρων από το αστικό κράτος, συρρίκνωση κοινωνικών δομών και μεταφορά της δαπάνης στις πλάτες των εργαζομένων, με ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, απολύσεις προσωπικού.
Πρόκειται για επεξεργασμένη στρατηγική, δρομολογημένες εξελίξεις και αποφάσεις στην ΕΕ και στη χώρα μας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, με κύρια στόχευση να κάνουν πάμφθηνη την τιμή της εργατικής δύναμης, όπου οι Δήμοι αποτέλεσαν και αποτελούν τον κρίκο αυτής της προσπάθειας και σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά και σε συνθήκες κρίσης, την οποία αξιοποιούν για την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης. Παράλληλα, προωθείται σχεδιασμένα η “λογική” του εθελοντισμού-φιλανθρωπίας-κοινωνικών συνεταιρισμών προκειμένου να διαχειριστούν τη φτώχεια.
Σε αυτό το πλαίσιο καλείται σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει τον ισολογισμό της οικονομικής χρήσης του 2011. Αρχικά, μπορούμε να πούμε διαβάζοντας τον ισολογισμό ότι το χρήμα και ό,τι μας χρωστάνε, δηλ. Το ποσό των 4.624.000, καλύπτει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου(προμηθευτές, φόροι-τέλη κλπ), δηλ το ποσό των 2.254.000. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κονδύλι των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων το 2010, δηλ. Το ποσό των 2.445.000, ήταν αμιγώς του Δήμου. Το αντίστοιχο του 2011 που είναι περίπου ισόποσο περιλαμβάνει και χρέη των ΝΠ που πέρασαν κατά τη διάρκεια του 2011 στο Δήμο με απόφασή μας. Συμπεραίνουμε ότι η αποπληρωμή των υποχρεώσεων πάει με καλύτερο ρυθμό.  Πάνω από το 52% των εξόδων αποτελεί η μισθοδοσία των υπαλλήλων, ενώ τα υπόλοιπα στον κύριο όγκο τους πηγαίνουν για την κάλυψη ανελαστικών δαπανών και με ένα μεγάλο ποσό να πηγαίνει στον ΕΣΔΚΝΑ.
Όσον αφορά τα έσοδα από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες είχαμε μια μικρή αύξηση που οφείλεται στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς, αλλά και στο γεγονός ότι οι μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων αφορούν κυρίως το 2012 και έπειτα, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις οικονομικές καταστάσεις του οκταμήνου 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2011 όπου η μείωση των θεσμοθετημένων πόρων για κάλυψη λειτουργικών δαπανών αγγίζει το 32,61%.
Τα έσοδα για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού είναι μειωμένα κατά 2,13% γεγονός που δείχνει και ότι υπάρχει κόσμος που αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η τάση αυτή θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και θα έχει αντίκτυπο στα έσοδα του Δήμου.
Επίσης, τα έσοδα που προέρχονται από πρόστιμα είναι μειωμένα κατά 34,30%, γεγονός που δείχνει την πολιτική μας κατεύθυνση να μην χαρατσώνουμε τους δημότες, πολιτική που  άλλοι Δήμοι εφαρμόζουν κατά κόρον.
Βλέποντας τα έσοδα από επιχορηγήσεις από τη μια(8.891.000) και τα έξοδα που αφορούν τη μισθοδοσία από την άλλη (9.400.000), φανερώνεται η κατεύθυνση του κράτους να καλύπτει και όχι στο σύνολο μόνο τα έξοδα μισθοδοσίας, ενώ τα υπόλοιπα καλεί να τα πληρώνουν οι δημότες με κάθε μορφή φόρου-τέλους, πλήρως υποταγμένη στη λογική της ανταποδοτικότητας!
Όσον αφορά τα έργα, στην χρήση 2011 υπήρξε σημαντική μείωση στις επιχορηγήσεις που έλαβε ο Δήμος για επενδύσεις. Δηλαδή υπήρξε σημαντική μείωση κατά ποσό 2.242.435 ευρώ ή ποσοστιαία μείωση 71,80%. Στον τομέα των έργων ως Διοίκηση παλεύουμε ν
α τα εντάξουμε σε χρηματοδότηση.
Κρίνουμε ότι αποτέλεσε καλή κίνηση να ενταχθούν τα ΝΠ στο Δήμο δημιουργώντας οικονομία κλίμακας. Το κόστος μειώθηκε, υπήρξε καλύτερος έλεγχος, προωθήθηκε ως ένα βαθμό η εξασφάλιση των εργαζομένων, που ήταν και από τους βασικούς στόχους μας.
Ως γενικό συμπέρασμα, μπορούμε να πούμε ότι παρά τις μειωμένες επιχορηγήσεις, παρά την κατάργηση των τροφείων και τις μειώσεις συνδρομών στους τομείς αθλητισμού- πολιτισμού, που άλλωστε αποτελούν πολιτική κατεύθυνση της Διοίκησης, ώστε να ελαφρύνουμε όσο περνάει από το χέρι μας τη λαϊκή οικογένεια που ζει στην Πετρούπολη, το έλλειμμα της χρήσης του 2011 είναι μικρό.
Δηλώνουμε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να συμβάλλουμε στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που πλήττει κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων, των άνεργων, των νέων. Θα απαιτήσουμε όχι μόνο να καλυφθούν οι ελλείψεις στις υπάρχουσες κοινωνικές δομές που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τη λαϊκή οικογένεια, ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αλλά τη διεύρυνση των υπηρεσιών και των κοινωνικών παροχών που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Για να δείτε τον ισολογισμό, πατήστε ΕΔΩ.