Ολοένα και χειρότερα γίνονται τα αποτελέσματα της πολιτικής που μεταφέρει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, προς όφελος των μονοπωλίων. Το βάθεμα και η εξάπλωση της φτώχειας σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων καταγράφονται στην «Έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών» που έδωσε στις 13-10-14 στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), που αφορά στα εισοδήματα του έτους 2012.
Συνθήκες εξαθλίωσης που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι φτωχοί Έλληνες σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, όπου από το 2010 ως το 2013, δηλαδή τα χρόνια της κρίσης, το ποσοστό πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και στερείται βασικά αγαθά από τη θέρμανση της κατοικίας του, το πλυντήριο ρούχων, τη δυνατότητα να πληρώσει λογαριασμούς μέχρι και ελλείψεις στη διατροφή του (κρέας ή ψάρι), ξεπέρασε το 20%. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ),το 40% των φτωχών Ελλήνων στερείται ακόμη και βασικά διατροφικά αγαθά, ενώ το 50% στερείται ακόμη και την θέρμανση.
Στα όρια της φτώχειας ήταν πέρυσι το 23,1% του πληθυσμού της χώρας, ή 2.529.000 άτομα, με την Ελλάδα να κατέχει την 1η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «28». Εάν δε, ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, τότε το ποσοστό «εκτινάσσεται» στο 35,7% και αφορά σε 3.904.000 άτομα. Η πόλη μας δεν εξαιρείται των παραπάνω διαπιστώσεων.
Οι κάτοικοι οι οποίοι προσέρχονται για να ζητήσουν οικονομική βοήθεια και στήριξη, αυξάνουν, ενώ η δυνατότητα του Δήμου να ανταποκριθεί, παραμένει στα ίδια επίπεδα, αφού η κρατική επιχορήγηση βαίνει συνεχώς μειούμενη. Η δημοτική αρχή δείχνοντας την ευαισθησία που έχει στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, συνεχίζει με σοβαρότητα και ευθύνη να σκύβει στα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση στους κατοίκους της πόλης μας.
Στις υπηρεσίες μας κατέφυγαν το 2014, 900 κάτοικοι. Από αυτούς το 56,4 % είναι άνεργοι και μάλιστα οι μισοί εξ αυτών μακροχρόνια άνεργοι, ενώ το 16,4% έχουν τουλάχιστον άλλο ένα μέλος στην οικογένεια που είναι άνεργο. Το 39,7% διαβιούν στα όρια της φτώχειας που εμείς το τοποθετούμε στα 8000€. Το 21,1% συμβιώνουν με συγγενικά πρόσωπα και φιλοξενούνται στην κατοικία τους, ενώ το 29,3% ζουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία.
Κανείς δεν μπορεί να είναι αδιάφορος στις σημερινές συνθήκες που, ο καπιταλισμός και η κρίση του, τσακίζει χιλιάδες οικογένειες, ανέργους, συνταξιούχους, χρόνια πάσχοντες, που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
H Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, είναι υπεύθυνη να παρέχει δομές στήριξης και αλληλεγγύης, μέσα από τις οποίες προσφέρεται στο μέγιστο
δυνατό, ανακούφιση στις οικογένειες που σήμερα βιώνουν πιο έντονα τα αποτελέσματα των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ε.Ε.
– Πως εκφράζει και υλοποιεί η Δημοτική Αρχή την Κοινωνική Πολιτική & την Αλληλεγγύη;
– Τρόπος αξιολόγησης των αιτούντων.
– Έντυπα αιτήσεων και κατάλογος δικαιολογητικών.
– Πώς μπορεί κάποιος να ενταχθεί στις κοινωνικές δομές του Δήμου;
– Κανονισμός λειτουργίας αποθήκης τροφίμων.