ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Φέτος ο Άγιος Βασίλης μέχρι να φτάσει στις στέγες των σπιτιών μας θα κάνει ένα μουσικό ταξίδι με πολλές μελωδικές στάσεις!

Κάθε στάση και ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι θα δώσει χαρά στον αγαπημένο παππούλη, αλλά και αφορμή στα παιδιά να τραγουδήσουν, να κινηθούν, να χορέψουν και να παίξουν με τα κρουστά οργανάκια τους.
Όλα ξεκινούν με τον χάρτη της διαδρομής που θα χαράξει ο Άγιος Βασίλης από το Βόρειο Πόλο έως την περιοχή που ζουν τα παιδιά.
Στη διαδρομή ο Άγιος Βασίλης θα κάνει 8 στάσεις, όσα και τα δημοφιλή χριστουγεννιάτικα τραγούδια που έχουμε επιλέξει. Κάθε στάση έχει μια πινακίδα που γράφει τον τίτλο του τραγουδιού καθώς και τη θέση του στο cd, πχ. track 1, ώστε τα παιδιά να το βρίσκουν μόνα τους στο cd player.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Σε κάθε στάση, μετά τις μουσικές δραστηριότητες, φτιάχνουμε ένα μουσικό βιβλιαράκι: στο εξώφυλλο γράφουμε τον τίτλο του τραγουδιού, στο εσωτερικό ζωγραφίζουν τις εικόνες που τους έρχονται στο μυαλό από τους στίχους του τραγουδιού και στο τέλος ζωγραφίζουν κάτι από τις δραστηριότητες που ακολούθησαν το τραγούδι.

ΣΤΑΣΗ 1η

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

«Άγια Νύχτα»
(Τραγούδι)
Καθόμαστε σε κύκλο. Έχουμε ένα αστέρι το οποίο το δίνουμε από χέρι σε χέρι. Η μουσική ξεκινά και όταν ακουστεί ο πρώτος στίχος η μουσική σταματά. Όποιος κρατά εκείνη τη στιγμή το αστέρι πρέπει να επαναλάβει τραγουδιστά το στίχο.

ΣΤΑΣΗ 2η

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

«Λευκά Χριστούγεννα»
(Χορός)
Χορεύουμε με τη μουσική σε ζευγάρια. Στο σταμάτημα της μουσικής αλλάζουμε ζευγάρι, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε χορέψει όλοι με όλους.

ΣΤΑΣΗ 3η

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

«Τρίγωνα Κάλαντα»
(Μουσικά όργανα)
Τοποθετούμε στο πάτωμα μουσικά όργανα τόσα όσα κι εμείς.
Με το άκουσμα της μουσικής κινούμαστε γύρω από τα μουσικά όργανα, όπως στις «μουσικές καρέκλες». Στο σταμάτημα της μουσικής ο καθένας πρέπει να πάρει στα χέρια του ένα μουσικό όργανο (προτείνουμε αυτό που έχει ο καθένας πιο κοντά του για να αποφευχθούν συγκρούσεις!. Όταν η μουσική αρχίσει, αφαιρούμε ξανά ένα μουσικό όργανο από τη σειρά, οπότε στο σταμάτημα της μουσικής ένας θα μείνει χωρίς μουσικό όργανο. Αυτός που δεν θα έχει οργανάκι βγαίνει από το παιχνίδι, αφού πάρει από τη σειρά ένα οργανάκι της αρεσκείας του, με το οποίο και θα συνοδεύει το τραγούδι που ακούγεται όσο παίζουν οι υπόλοιποι. Έτσι προς το τέλος του παιχνιδιού θα έχει σχηματιστεί μια μικρή ορχήστρα με κρουστά οργανάκια, που θα συνοδεύει το τραγούδι μέχρι που να αναδειχθεί ο νικητής!

ΣΤΑΣΗ 4η

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

«Ο μικρός τυμπανιστής»
(Ρυθμός – Μουσικά όργανα)
Καθόμαστε σε κύκλο. Ακούγεται το τραγούδι και ένα τύμπανο πηγαίνει από χέρι σε χέρι. Στο «ρα παμ παμ παμ» όποιος κρατάει το τύμπανο εκείνη τη στιγμή παίζει στο τύμπανο το ρυθμό.

ΣΤΑΣΗ 5η

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

«Χιόνια στο καμπαναριό»
(Κίνηση – Μουσικά όργανα)
Είμαστε σκορπισμένοι και καθισμένοι στο πάτωμα. Μια νεράιδα με το μαγικό της ραβδί της κινείται ανάμεσα μας, όσο ακούγονται τα λόγια του τραγουδιού. Στο «ντιν ντιν ντιν ντιν νταν» ακουμπάει κάποια κεφαλάκια. Όποιους ακουμπήσει πρέπει αμέσως να σηκωθούν και να μείνουν όρθιοι. Στην επόμενη στροφή κάνει το αντίθετο (ακουμπάει τους όρθιους κι εκείνοι πρέπει να καθίσουν κάτω) κ.ο.κ. έτσι που να συμμετέχουν όλοι.

ΣΤΑΣΗ 6η

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

«Ω! έλατο»
(Κίνηση – Χορός)
Ακούμε προσεκτικά τους στίχους του τραγουδιού και κάθε φορά που ακούμε τη λέξη «έλατο», κάνουμε μια απλή κίνηση που έχουμε προαποφασίσει, π.χ. χτύπημα των ποδιών στο πάτωμα ή πιο σύνθετη π.χ. να σηκωθούμε από τη θέση μας και να χτυπήσουμε παλαμάκια ή ακόμη και να αλλάξουμε θέσεις.

ΣΤΑΣΗ 7η

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

«Πάει ο παλιός ο χρόνος»
(Μουσικά όργανα – Τραγούδι)
Τα μουσικά όργανα βρίσκονται στο πάτωμα. Όσο ακούγεται το τραγούδι κινούμαστε ανάμεσα τους. Στο ρεφραίν παίρνουμε το μουσικό όργανο που βρίσκεται πιο κοντά μας και συνοδεύουμε με χτυπήματα το τραγούδι. Μόλις τελειώσει το ρεφραίν τα αφήνουμε πάλι κάτω και συνεχίζουμε…

ΣΤΑΣΗ 8η

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

«O Aη Βασίλης πάλι θα ‘ρθει»
(Μουσικά όργανα – Κίνηση – Χορός)
Κάποιος κάνει τον Αη Βασίλη και στο σάκο του έχει μουσικά οργανάκια. Οι υπόλοιποι κάθονται σε κύκλο στο πάτωμα. Ο Αη Βασίλης κινείται γύρω από τον κύκλο και ανά διαστήματα αφήνει πίσω από κάποιον ένα οργανάκι. Αυτός πρέπει να πάρει το οργανάκι του, να σηκωθεί και να ακολουθήσει τον Αη Βασίλη, παίζοντας το! Ο Αη Βασίλης και η γιορτινή του συνοδεία είναι εδώ!
( Πηγή: Ηρώ Παπαδοπούλου)

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε ελληνικά ποιήματα για τα Χριστούγεννα, τα οποία θα βρείτε εδώ:
https://antonispetrides.wordpress.com/2013/12/25/modern_greek_christmas_poems/?fbclid=IwAR3n1JXjWC4_HrHOCVUN6SN0HdRa_MF7cx9krdJnwgacPLjySi_adFgeT6w