ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (www.emy.gr), αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με ισχύ από 14/10 έως 16/10.

Ιδιαίτερη όξυνση αναμένεται τα ξημερώματα της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου, κυρίως μετά τις 2 π.μ. έως τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν έντονες καταιγίδες με υψηλή πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων.

Ο Δήμος μας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, ενώ προχώρησε ήδη σε ενεργοποίηση του μηχανισμού του.

Λόγω της ενδεχόμενης εκδήλωσης κατά τόπους επικίνδυνων καιρικών φαινομένων γίνεται έκκληση προς όλους τους πολίτες, να ενημερώνονται για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια εκδήλωσής τους και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας, όπως:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να αποφύγουν κάθε εξωτερική επαφή με ηλεκτροφόρες εγκαταστάσεις.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε κάθε περίπτωση οι δημότες δεν πρέπει να αφήσουν σακούλες σκουπιδιών εκτός κάδων, καθώς και κλαδιά, μπάζα, έπιπλα, στρώματα, κλπ..

Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή σε οδούς που εμφανίζουν προβλήματα έντονων ροών, όπως οι οδοί: Κερασόβου, Ελαιών, Περικλέους και κατά τμήματα η 25ης Μαρτίου.

Όσοι γνωρίζουν ότι εισέρχονται νερά στα υπόγεια γκαράζ ή στις ισόγειες οικίες και καταστήματα τους, θα πρέπει να φροντίσουν για τη δημιουργία προσωρινών φραγμάτων παρεμπόδισης από σακιά άμμου.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.