Για μία ακόμη χρονιά, την περίοδο αυτή, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το άγχος για το αν το παιδί μας θα καταφέρει να μπει στον παιδικό σταθμό. Άγχος που έρχεται να προστεθεί στο ήδη υπάρχον για τη μείωση του εισοδήματος, την  ανεργία, την αβεβαιότητα.  
    Είναι γνωστό ότι στον Δήμο μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Διοίκηση καταργήσαμε τα τροφεία για όλα τα παιδιά, ούτως ώστε η λαϊκή οικογένεια να μην επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ για την προσχολική αγωγή του παιδιού της, η οποία για εμάς αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε παιδί. Λίγο αργότερα, ως Δήμος ενταχθήκαμε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο χρηματοδοτεί μέρος της λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Από την πρώτη στιγμή ένταξης στο πρόγραμμα γνωρίζαμε ότι αυτό περιλαμβάνει μία σειρά διάτρητα και ταξικά άδικα κριτήρια, όπως τον αποκλεισμό των μητέρων δημόσιων υπαλλήλων. Γι΄ αυτό το λόγο κάθε χρόνο, προκηρύσσουμε, εκτός του προγράμματος, θέσεις για τα παιδιά των μητέρων αυτών, όπως επίσης επανεγγράφουμε τα ήδη φοιτούντα νήπια για να μην διακόπτεται η προσχολική τους αγωγή.
 
Φέτος, η Κυβέρνηση μείωσε το ποσό χρηματοδότησης ανά παιδί , όπως και το όριο του εισοδήματος από 30.000€ σε 27.000€. Ταυτόχρονα, η στέρηση δυνατότητας ένταξης νηπίων από το 100% της δυναμικότητας στο 70%, συνεπάγεται την μείωση θέσεων των παιδιών.
  Ακόμη, συνεχόμενη είναι και η μείωση των κονδυλίων στους Δήμους από τον κρατικό προϋπολογισμό, αγγίζοντας το 60%. Ενώ η απαγόρευση προσλήψεων και η αξιολόγηση των εργαζομένων στους Δήμους, συνεπάγεται την ιδιωτικοποίηση ή κατάργηση μίας σειράς κοινωνικών δομών που παρέχονταν μέχρι σήμερα στο λαό, αφού δεν θα υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό, καθώς αξιολόγηση σημαίνει απόλυση.
   Η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, που οι Διοικήσεις τους πρόσκεινται στην Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για να ανταποκριθούν στην κατάσταση αυτή, που οι ίδιοι φυσικά έχουν βάλει πλάτη για να δημιουργηθεί, υποχρεώνουν τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας υψηλά τροφεία.
   Όταν η προσχολική αγωγή εξαρτάται από τους μηχανισμούς της Ε.Ε, (που με νύχια και με δόντια η κυβέρνηση προωθεί και υλοποιεί) και δεν έχει στόχο να καλύψει πραγματικά τις λαϊκές ανάγκες, είναι δεδομένο ότι σύντομα τα βάρη θα πέσουν στην πλάτη της λαϊκής οικογένειας και ότι θα υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται στα νήπια.
   Ως Δημοτική Αρχή ιεραρχώντας την Παιδεία και κατ΄ επέκταση την προσχολική αγωγή, προχωρήσαμε:

  • στην κατασκευή του πρώτου ιδιόκτητου, σύγχρονου παιδικού σταθμού στην οδό Αναπαύσεως, ο οποίος και ολοκληρώθηκε
  • ξεκινά η κατασκευή του δεύτερου στην συμβολή των οδών Θράκης και Κερασόβου.
  • έχουν χαρακτηριστεί δύο οικόπεδα για κατασκευή παιδικών σταθμών και τέλος
  • γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις από τα συνεργεία του Δήμου παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε σε οικονομικό επίπεδο και στην έλλειψη προσωπικού.

    Η πάγια θέση μας για την προσχολική αγωγή είναι:

  • Αποκλειστικά κρατικοί, δημόσιοι και δωρεάν παιδικοί σταθμοί, σύγχρονοι και ασφαλείς, με κτιριακή επάρκεια
  • Να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά, καθώς η προσχολική αγωγή αποτελεί δικαίωμα και όχι πολυτέλεια
  • Μόνιμο προσωπικό, παιδαγωγικό, βοηθητικό και λοιπό

    Από τη θέση μας αυτή απορρέει και η δέσμευσή μας ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου όλο και περισσότερα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς. Δεν αρκούν οι ατομικές θυσίες για την πρόοδο των παιδιών μας. Ως Δημοτική Αρχή θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μαζί με τα ταξικά σωματεία. Καλούμε τους γονείς να είναι σε επαγρύπνηση για κάθε εξέλιξη, ούτως ώστε να αντιπαλέψουμε τον αντιλαϊκό κυκεώνα και να διεκδικήσουμε για τα παιδιά μας, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, το δικαίωμά τους στην προσχολική αγωγή.

                                                                                                          15/07/2014
                                                                                        Η Διοίκηση του Δήμου